30.03.2016

Икономическото доверие в еврозоната е спаднало за трети пореден месец през март, показват данните от проучване на Европейската комисия.

Икономическото доверие в еврозоната е спаднало за трети пореден месец през март, показват данните от проучване на Европейската комисия. Влошаването се дължи основно на по-негативните настроения сред потребителите и фирмите от сектора на услугите и строителството.

През миналия месец индексът на икономическото доверие в 19-те страни, използващи еврото, е спаднал до 103 пункта спрямо 103.9 през февруари. В края на миналата година показателят бе достигнал ниво от 106.6 пункта. Спадът през март е по-силен от прогнозите на анализаторите, които очакваха минимално понижение до 103.8 пункта. Така икономическото доверие във валутния съюз спада до най-ниското си ниво от 13 месеца, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) въведе нови стимули в опит да подпомогне икономически растеж и да се справи с ниската инфлация. Данните за изследването са били събрани преди терористичните атаки в Брюксел от 22 март, поради което резултатът не отразява ефекта от тях.

Стимули на ЕЦБ

На 1 април ще влезе в сила обявеното от ЕЦБ увеличение на месечните покупки на ценни книжа от 60 млрд. до 80 млрд. евро месечно. Мерките също така включват ново понижаване на основните лихвени проценти и схеми за преференциално финансиране на банките от еврозоната. При обявяването на новия пакет от стимули на 10 март президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че инерцията за икономически растеж е била по-слаба от очакваното в началото на годината. Той обаче изрази увереност, че икономическото възстановяване ще продължи с "умерени темпове".
Индексът на потребителското доверие е спаднал до минус 9.7 пункта през март, спрямо минус 8.8 предходния месец. Това влошаване може да доведе до спад на потребителските разходи, което допълнително ще утежни задачата на ЕЦБ да повиши инфлацията в региона, която остава на опасно ниски нива. Според проучването на ЕК инфлационните очаквания спадат сред потребителите и търговците, но се покачват в индустрията и строителството.

Показателят на икономическото доверие в сектора на услугите, който осигурява по-голямата част от брутния вътрешен продукт на еврозоната, е спаднал до 9.6 пункта спрямо 10.8 през февруари. В производственият сектор влошаването е по-слабо – от минус 4.1 до минус 4.2 пункта. Индексът на доверието във фирмите от строителния сектор също спада, но се отчита леко подобрение при търговията на дребно.

Отделният индекс на бизнес климата показва леко подобрение до 0.11 пункта през март спрямо 0.09 през февруари. Това се дължи основно на натрупаните складови запаси на компаниите. Мениджърите обаче очакват влошаване при новите поръчки за износ.

Положителни сигнали

Резултатите от изследването на еврокомисията контрастират с позитивните сигнали от други проучвания на настроенията сред компаниите в региона. Германският индекс на бизнес климата Ifo отчете първото си подобрение от четири месеца през март. Подготвяният от фирма Markit съставен индекс на мениджърските поръчки PMI от своя страна достигна най-високите си нива от три месеца.

Дата: 30.03.2016

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1165