30.03.2016

От тук нататък всяка обявена поръчка в зависимост от анализ на риска може да бъде обект на предварителен контрол.

От тук нататък всяка обявена поръчка в зависимост от анализ на риска може да бъде обект на предварителен контрол. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев за приетото постановление на Министерски съвет, с което се приема правилникът за прилагане на Закона за обществените поръчки и тарифата за таксите по Глава 27 от новоприетия закон за обществените поръчки, предаде репортер на БГНЕС.

Правомощията на Агенцията за обществените поръчки се разширяват с разписване конкретни механизми за предварителен контрол – двуетапен на случаен принцип, контрол върху някой изменения на сключени вече договори за обществени поръчки, които пораждат съмнения за недобри практики. Предварителен контрол върху случаите за изключения от прилагането на Закона и обществените поръчки и обществените поръчки които се възлагат без обявление”, каза министъра на финансите Владислав Горанов.

„Според нас това е решителна стъпка в посока решенията за качеството на обществените поръчки да се прехвърлят там, където им е мястото - при администрацията и то на предварителен етап, за да не се налага политически лица по целесъобразност, на база натрупани обществени съмнения да прекратяват едни или други обществени поръчки”, каза Горанов. Според него има достатъчен капацитет за извършването на този предварителен контрол. Той ще бъде изцяло използван в полза на духа на закона, за постигане на по-добра цена за това, което различните държавни органи изразходват своите бюджети.

Горанов подчерта, че с правилника детайлно се разписват неуточнените и рамкирани в Закона за обществените поръчки процедури и правила за възлагане. ”Най-същественото, което искаме да акцентираме са решителните мерки описани в правилника, свързани с новите форми на контрол върху възлагането на обществени поръчки, които Агенцията по обществените поръчки ще може да осъществява”, каза Горанов.

Томислав Дочев пък заяви, че както в здравеопазването профилактиката е най-добрата мярка или да се реагира преди да се появи болестта, така и по отношение на разходването на публичните средства най-добрата мярка е превенцията. „Ние разбира се в много от случаите реагираме, когато по дадена обществена поръчка има нарушение и целят държавен апарат плюс съдебната система се старае отговорният да се получи заслуженото и там, където има щета, тя да бъде възстановена, но това не е докрай ефективно. Затова фокус на усилията ни, което е уредено в новия правилник, е щетата да се хваща – грешката да се хваща преди тя да е произвела ефект, т.е. преди да имаме сключен договори и преди да имаме направено плащане”, каза той. Според него просто казано се въвеждат се две предпазни мрежи.

Дата: 30.03.2016

Източник: Novinite.bg

Прочетено: 1250