31.03.2016

Социалната икономика в България генерира около 1 процент от брутния вътрешен продукт.

Социалната икономика в България ще бъде стимулирана с 55 милиона лева, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при откриването на петия "Европейски панаир на предприятията и кооперациите от социалната икономика" в Пловдив.

Приет е план за управление за 2016-2017 година за социалното предприемачество, работи се и за законодателно уреждане и подобряване условията на социалните предприятия, каза Калфин.

Той добави, че до лятото престои да заработи схема по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за подпомагане и насърчаване започването на дейност в социалната икономика. Заделените по тази схема средства са 55 милиона лева, каза вицепремиерът и изрази надежда те да се мултиплицират (да се удвоят или утроят).

Социалната икономика в България генерира около 1 процент от брутния вътрешен продукт. В тази сфера в страната има около 4000 социални предприятия, от тях около 2500 развиват стопанска дейност.

В продължаващия от днес до 3 април "Форум за социалното предприемачество" в Международен панаир Пловдив участват над 100 предприятия и кооперации на хора с увреждания от 16 държави.

Дата: 31.03.2016

Източник: Дневник

Прочетено: 1328