04.04.2016

До 20 април НЕК ще се разплати с двете „американски” централи

Въпреки че от 1 април всеки битовите потребители имат право да купуват електроенергия от свободния пазар, се налагат още законови промени, които ще бъдат готови до края на юни. А пълната либерализация на пазара на електрическа енергия ще е факт през първата половина на 2017 г. Предстои да се внедрят две платформи, които да позволят търговията с дългосрочни контракти и за сделки в рамките на деня. Втората платформа ще бъде купена през 2017 г.. До средата на април пък трябва да е изяснен напълно моделът за либерализация, консултант по койте е Световната банка.

Това обясни пред БНР в неделя министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„След като имаме яснота по модела за пълна либерализация на електроенергийния пазар и след като сме изяснили всички тези етапи, през които трябва да се премине, ще бъдат направени и промени в Закона за енергетиката, като тези промени ще бъдат свързани изцяло с пълната либерализация на електроенергийния пазар и отделните роли на всеки един от участниците в този процес - на производителите на електрическа енергия, на доставчиците, на потребителите. До края на месец юни трябва да имаме и променен Закон за енергетиката”, каза Петкова.

Тя съобщи освен това, че до 15 април трябва да бъде сключен договорът с консорциума банки, които ще отпуснат заем на Българския енергиен холдинг, и до 20 април НЕК, която е част от БЕХ, трябва да се разплати с двете „американски” централи - т. нар. "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Тогава ще могат да влязат в сила по-ниските съответно с 14 и 17 на сто цени за разполагаемост на техните мощности.

БЕХ преговаря по условията на заема от 650 милиона евро, предложен от предпочетения консорциум между "Джей Пи Морган" и италианската "Банка Ай Ем ай" и китайската "Банк ъф Чайна".

Двете централи дължат 400 млн. лв. на няколко мини, като по думите на Петкова тази сума ще бъде прихваната от дълга на НЕК, за да бъде директно платена на мините.

Няма официална информация, че България е изгубила арбитражното дело за АЕЦ "Белене", каза енергийният министър.

Четири месеца трябва да продължат сондажите в шелфа на Черно море за залежи на нефт и газ, обясни още министър Петкова. Факт е, че първоначалните геоложки проучвания във връзка с блок "Хан Аспарух" и във връзка с блок "Силистар" са много оптимистични и когато бъде направен този първи сондаж, тогава  ще видим какви ще бъдат резултатите от него, каза тя.

Дата: 04.04.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1602