07.04.2016

Това стана ясно от думите на заместник-изпълнителният директор на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов.

"Овергаз" ще съди "Газпром" за спрените доставки преди началото на тази година. Това стана ясно от думите на заместник-изпълнителният директор на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов.
 
На принципа "всяко чудо за три дни" отшумя скандалът, разразил се точно в навечерието на Нова година с газоразпределителната компания "Овергаз". Тогава руската държавна газова компания "Газпром" отказа да я снабдява със синьо гориво и за да не останат клиентите на българския частен търговец без газ, с тази задача се зае "Булгаргаз".  Три месеца по-късно "Овергаз" продължава да купува от "Булгаргаз", "Газпром" предстои да се раздели с "Овергаз", в която има собственост, а председателят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен, който огласи скандала, вече не оглавява БЕХ. "Ние сме свикнали последните 10 години от подобни псевдокризи да извличаме най-доброто", каза пред БНР заместник-изпълнителният директор на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов.
 
Коментирайки взаимоотношенията с "Газпром", които са акционери в "Овергаз", Иванов заяви: "По необясними за мен причини нашите партньори прецениха, че трябва да спрат действието на един валиден, действащ договор, ние имаме договор с тях, който е в сила поне до края на 2019 г. с опция да бъде и за по-дълго време валиден". "Ще ги изясняваме помежду си с помощта на съдебни институции тези въпроси", каза той във връзка със спрените доставки от "Газпром" по Нова година икакво става с компанията и пазара на газ след затихването на проблема. "Другото е в кръга на смешното. Имаше опити от страна на някои хора да подхвърлят обвинения за отнемани на лицензи, за безпочвени обвинения. Проверката на Комисията по енергийно и водно регулиране приключи. За нас тя е поредната проверка и докладът показа, че ние сме компания, която си изпълнява сериозно ангажиментите, които е поела", каза Светослав Иванов, допълвайки, че сега "Овергаз" е принудена да купува газ от "Булгаргаз".


Дата: 07.04.2016

Източник: Actualno.com

Прочетено: 1751