17.06.2016

Проблемите на професионалното образование в Кърджали обсъдиха днес директори на училища, експерти, представители на местната власт, службите по заетост, синдикатите и работодателските организации на кръгла маса, свикана от областния управител Илия Илиев съвместно с Регионалния инспекторат по образование.

Проблемите на професионалното образование в Кърджали обсъдиха днес директори на училища, експерти, представители на местната власт, службите по заетост, синдикатите и работодателските организации на кръгла маса, свикана от областния управител Илия Илиев съвместно с Регионалния инспекторат по образование.

Целта на форума бе  да направи актуална „снимка” на пазара на труда и дефицита на квалифицирани кадри, да срещне гледните точки на всички заинтересовани страни и да изясни къде се разминават потребностите на бизнеса и продуктът,  който произвеждат професионалните гимназии.

„Всички сме наясно с фактора демографска криза, но не можем да си позволим да обучаваме кадри без перспектива за работа. Трябва да спрем изтичането на специалисти, като се съобразим с нуждите на работодателите и положим усилия професионалното образование да стане по-привлекателно, да разполага с модерна материална база, да се актуализира списъкът на специалностите в партньорство с бизнеса и да се въведат т. нар. защитени професии по региони”, посочи областният управител.

Според началника на Инспектората по образование Гроздан Колев, професионалното образование е понесло най-тежко последиците от демографския срив. Затова трябва да е достатъчно гъвкаво и да съответства в максимална степен на потребностите на пазара, а учениците да бъдат стимулирани да участват в стажове и чиракуване в реална работна среда. Като добър пример в това отношение Колев посочи проекта „Ученически практики” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, в който за периода февруари 2012 – юни 2015 г. са се включили общо 1 285 ученици и 81 фирми от региона и той ще има своето продължение през настоящия програмен период 2014-2020 г.

По данни на Регионалния инспекторат по образование за учебната 2015/2016 г. в областта функционират 12 професионални гимназии, едно СОУ и две основни училища с професионални паралелки, с общо 1 845 ученици. Справката сочи, че само една/трета от тях продължават своето образование. Като основни проблеми на сектора, от Инспектората изтъкват силно намаляващия брой деца, миграцията, трудностите  при реализиране на план-приема и наличието на поднормативни паралелки, което дава отражение на финансирането, трудностите при намиране на работа и сключване на договори за  стаж с работодател, липсата на интерес към определени браншове като машиностроене, строителство, лека промишленост.

От Бюрото по труда в Кърджали, в качеството си на посредник между бизнеса и кандидатите за работа, изтъкнаха, че цената на труда се оказва определяща при търсене на работа от младите хора, затова мнозинството сред тях се ориентират към чужбина, големите градове и курортите по морето и едва накрая търсят реализация у дома. Началникът на Бюрото Валентин Грудев оцени като добре балансиран план-приема през последните години, но отвори скоба, че заетостта е производна на ръста на икономиката и една от възможностите за осигуряване на работа на завършващите професионални гимназии е привличането на чужди инвестиции и изнесени производства. Шивачките продължават да са най-търсени на пазара на труда, следвани от продавач-консултантите, операторите в машиностроенето, готвачите, строителите и учителите.

От името на работодателите председателят на Стопанската камара Альоша Синабов изтъкна, че дипломата сама по себе си не гарантира знания и умения на завършващите и обикновено очакванията им за високи стартови възнаграждения се разминават с възможностите им. Той призова към по-тясно партньорство между бизнеса и професионалните гимназии, за да се овладее отливът на кадри.

 На форума бе отчетена необходимостта от целенасочена държавна политика в регионите с по-слабо развита икономика и активни миграционни процеси. Да се въведе ранно професионално ориентиране на децата. Фирмите да не неглижират условията на труда и да помислят за стипендии на стажуващи, а училищата да наблегнат на практическата подготовка, на предприемаческото мислене и да заложат на новите технологии.

Директори на  професионални гимназии поискаха регулация на приема в общообразователните училища, към които интересът е най-голям. Според експертите обаче, план-приемът в средното образование не може да се регулира механично с орязване на езиковите паралелки, например. Работещият механизъм е всеки да воюва за позициите си, въпреки утежняващите обективни фактори, подчерта Гроздан Колев.

Областният управител обобщи като изключително полезни изказаните на Кръглата маса становища и насърчи училищата да работят активно по европроекти за модернизиране на материалната база, за да направят обучението там по-атрактивно и да скъсят дистанцията с бизнеса.

Дата: 17.06.2016

Източник: kardjali.info

Прочетено: 2240