20.06.2016

След ембаргото

Българските предприятия - износители за Русия, чиито стоки сега са под ембарго, ще трябва да преминат нова сертификация за руския пазар след изтичане на 2 години от прекратяване на доставките към Русия. За това е била информирана министърът на земеделието Десислава Танева на срещата си с руския си колега Александър Ткачов в Санкт Петербург.

Той е съобщил, че от 27 май 2016 г. месото и зеленчуците, предназначени за производство на детски храни, се изключват от списъка на хранителни продукти, забранени за внос. Съгласно постановление на руското правителство вносът на тези продукти за производство на детски храни се разрешава при потвърждаване на целевото им предназначение, като вносителите ще трябва да докажат, че продуктите, които влизат Русия, са предназначени за детска консумация. Руската страна заяви, че в момента са на работно обсъждане нормативните актове за процедурите, които ще приложат това постановление.


Танева е съобщила, че темата за ембаргото вълнува в най-голяма степен земеделскaта общност в България, като в агенцията за храните са постъпили множество заявки от нови предприятия, които искат да изнасят за Русия месни, млечни продукти, консерви, рибни продукти, храни с традиционно специфичен характер. Тя e отправила молба за предоставяне на информация за въведената едностранна забрана за внос на растения, растителни продукти и други обекти извън обхвата на ембарговите стоки, забранени за внос в Русия, придружавани с български фитосанитарни сертификати.


Десислава Танева посочи, че предприятия с руско участие са инвестирали близо 35 млн. евро в изграждане на лозови насаждения и винарни, като са се възползвали и от съответните европейски програми за подкрепа. Подобни инвестиции има и в предприятия за преработка на зеленчуци, а отскоро има и заявен интерес за преработка на тютюн.

Дата: 20.06.2016

Източник: в. Дума

Прочетено: 3566