16.08.2016

ЕК е въвела 37 антидъмпингови мерки, които касаят продукти от стомана. От тях 15 се отнасят до китайската продукция.

Европейската комисия (ЕК) се очаква да затегне защитата за пазара на стомана в Европейския съюз (ЕС) на фона на засилващия се евтин внос от Китай и задълбочаващата се търговска война, пише онлайн изданието EurActiv.com, като се позовава на представители на индустрията.

През последната година Комисията увеличи антидъмпинговите мита върху вноса на различни видове стомана от Китай и Русия. Така митата за китайския внос варират от 18,4% до 25,3%.

Въпреки това обаче вносът от Китай се увеличава с 21% за годината до края на май. Китайската стомана в момента представлява 27% от общия внос на стомана в ЕС, показват данни на Брюксел.

„ЕК знае, че ще трябва да действа, защото все повече държави слагат прегради“, коментира главният изпълнителен директор на Voestalpine Волфганг Едер в конферентен разговор с журналисти.

Едер, който председателства и Световната асоциация за стомана, прогнозира, че през есента ЕК ще предприеме по-ефективни мерки срещу евтиния внос. Според него налози от порядъка на 20-30% биха подкрепили европейската стоманена индустрия.

Говорител на ЕК засега отказва да коментира бъдещите действия на институцията.

Половината от произведената в света стомана идва от Китай, отбелязва изданието. Страната не успява да намали производствения излишък, който се изчислява на 300 млн. т. Същевременно възстановяването на пазара след кризата и нарастващите цени окуражават производителите от Китай да насочват продукцията си за износ.

Пекин отрича, че китайските компании продават стомана на дъмпингови цени. Според китайското правителство свръхпредлагането на пазара е в резултат от световната гриза през 2008 г., която срина пазара на имоти в световен мащаб, а оттам и търсенето.

Десетки държави от Азия, Европа и Америка обаче не са съгласни с китайските власти. САЩ например наложиха антидъмпингови мита на китайския внос на стомана в размер до 450%, припомня изданието.

Представители на европейската индустрия обаче са категорични, че не желаят протекционизъм в американски стил.

Според запознати източници ЕК ще представи новите мерки за сектора през октомври. Вероятно Комисията ще отмени горната граница на антидъмпинговите мита, както и ще удължи периода, за който те ще се прилагат.

Великобритания е една от малкото държави в ЕС, които се противопоставят на антидъмпинговите мита заради опасения от разрив в отношенията с Пекин.

Изданието припомня, че ЕК е въвела 37 антидъмпингови мерки, които касаят продукти от стомана. От тях 15 се отнасят до китайската продукция.

Дата: 16.08.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 1491