09.09.2016

Предвижда се текстовете по т. нар. данък уикенд да са в сила от януари 2016 г.

Използването на фирмени автомобили, телефони и фирмени активи за лични нужди от собственици и служители на фирмите да се облага с 10%, вместо работникът или служителят да дължи върху сумата данък общ доход и осигуровки. Новият ред за облагане, свързан с данък уикенд, бе гласуван на второ четене в бюджетната комисия.

Данъкът да е окончателен и да се декларира до 31 март следващата година. След гласуването им в зала те ще влязат в сила със задна дата - от 1 януари 2016 г.

Новите правила дават право на избор на работодателя - 10% налог върху разходите по използване на служебните активи за лични цели или да удържа на служителя, който ги ползва подоходен данък, здравни вноски и осигуровки. Еднократната 10% ставка ще се налага върху различни данъчни основи в зависимост от активите.

При автомобилите тя ще се изчислява по изминато разстояние или време на ползване. При имотите ще се изчислява по площ или време на използване. При всички останали активи - сметки за телефон, интернет, лаптопи и други, компаниите получават право автоматично да отчитат 20% от разходите като такива за ползване за лични цели.

“Който не иска да води лист, може да облага данъчната основа 50 на 50. Това означава, че ще внася 5% от данъка за личното си потребление. Целта е да облекчим бизнеса”, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

За останалите активи като телефони, лаптопи, интернет и т.н, компаниите получават право автоматично да отчитат 20% от разходите за ползване за лични цели.

Предвижда се текстовете да влязат в сила със задна дата - от 1 януари 2016 г. По тази причина Конституционният съд може да отмени промените, смята Петър Чобанов от ДПС.

Според мен текстът не е противоконституционен, защото данъкът върху печалбата е годишен и ще може да се направи изравняване, обясни Стоянова.

Дата: 09.09.2016

Източник: в. 168 часа

Прочетено: 1831