21.09.2016

Проведе се втора Национална конференция на тема "Електрическата мобилност - част от умната мобилност на българските общини"

Национална онлайн платформа за управление на зареждащи станции и системи за зареждане на превозни средства, задвижвани с алтернативни енергоизточници, е във финална готовност да стартира. Това обявиха от Браншовата организация за електрическа мобилност ИКЕМ на проведената днес, 21 септември 2016 г., Национална кръгла маса на тема: „Електрическата мобилност, част от Умната мобилност на българските общини – европейски опит, практики и пилотни решения“.

Системата Bulcharge дава възможност за гъвкаво включване на търговци на услугите за зареждане на електромобили и обособяване на виртуални частни търговски мрежи със собствена зарядната инфраструктура в рамките на платформата „Булчардж“.

Първата по рода си такава системата в България дава възможност за взаимодействие и интеграция с други информационни системи и билинг платформи в България и чужбина. Акционерното дружество, развиващо инфраструктурата и софтуера, обяви, че платформата „Булчардж“ е единият от седемте стратегически проекта от инвестиционния портфейл на компанията, който ще даде възможност за участие на малки и големи инвеститори, посредством тяхното специално акционерно участие и гарантиран годишен дивидент.

Акционерното дружество ще предлага привилегировани евро-акции от инвестиционния портфейл на компанията. Инвестиционният портфейл се състои от седем стратегически инвестиционни проекта в областта на електрическата мобилност и зарядната инфраструктура за ППС с алтернативно задвижване.

Предвиждат се три вида евро-акции с различен номинал и гарантиран дивидент за инвеститорите. Закупуването на евроакциите ще позволи на инвестиционни фондове, държавни, общински, финансови и нефинансови институции, български и международни компании, организации, както и частни малки и големи инвеститори да станат собственици на новия електромобилен свят.

Към месец юли 2016 г. в България официално са регистрирани 173 леки електрически автомобила, 502 електрически мотоциклета и 2 електрически автобуса. Общият брой на зарядни станции за ЕПС в страната е 42. Зарядни колонки има вече в Бургас, Белоградчик, Варна, Велико Търново, Девин, Димитровград, Добрич, Драчево (Бургаско), Дъбово (Ст. Загора), Елин Пелин, Златни пясъци (Варна), Исперих, Михалково (Смолянско), Несебър, Пловдив, Слънчев бряг, София, Стара Загора, Шумен. Спрямо първото полугодие на 2015 г., през същия период на 2016 г. е отчетен ръст на броя на електромобилите от около 35%, а на зарявните колонки – 50%.

При добро управление електрическата мобилност може да бъде една от ключовите технологии за осигуряване на заетост и растеж на промишлеността през следващите десетилетия. Създавайки условия за навлизане на електромобилите, ще се осигурят и допълнителни предпоставки за осъществяване на европейските цели в областта на климата и енергията, в частност до 2020 г. да повишим до 16% дела на енергията си от възобновяеми източници, а в транспорта – до 10%.

Втората национална конференция, посветена на електрическата мобилност, беше организирана от е Браншовата организация за електрическа мобилност ИКЕМ (член на БСК), в партньорство с Център за градска мобилност – София, в рамките на проект, финансиран от Фондация „Конрад Аденауер“ и Българската стопанска камара. Събитието  бе част от ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността“ - за устойчива градска мобилност, с национален координатор Министерство на околната среда и водите.

Официален гост беше евродепутатът Андрей Новаков, който представи резултатите от проекти, финансирани от ЕС по направление Електрическа мобилност. Гости бяха Торстен Гайслер - представител на Фондация „Конрад Аденауер“ за България, Петър Денев – главен секретар БСК, Никола Рогачев – председател на съвета на директорите на Център за градска мобилност, проф. Кирил Андонов – помощник-ректор на Националната спортна академия.

Водещи на отделните панели от страна на браншовата организация за електрическа мобилност – ИКЕМ, бяха Илия Левков - председател на УС, и Иван Костов - главен секретар на организацията.

Участие взеха общински съветници от гр. София, представители на редица български общини, директори от отдели на ресорните по темата министерства, представители на българските бизнес среди, научни звена и др.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че България може да има своя пръв сериен електроавтомобил. "Имаме изключителни учени и добри предприемачи. Трябва ни само още амбиция. Радвам се, че участвах в откриването на конференцията за умна мобилност и електроавтомобили, организирана от ИКЕМ, БСК и фондация "Конрад Аденауер", каза г-н Новаков.

Фондация „Конрад Аденауер“ подпомага българските общини да идентифицират общи проблеми и да налагат интересите си, в тясно сътрудничество помежду си. Развитието на електрическата мобилност е част от развитието на интелигентната мобилност, като цяло. Необходима е дългосрочна национална стратегия за модернизация на мобилността чрез намаляване на въглеродния отпечатък от автомобилния парк, промяна в неговата възрастова и технологична структура и комплексни междусекторни мерки за насърчаване на този процес.

_______

Пълен видеозапис на националната конференция можете да видите ТУК

МАТЕРИАЛИ ОТ ФОРУМА (презентации и доклади)

Дата: 21.09.2016

Източник: ИКЕМ

Прочетено: 1949