04.11.2016

Личната позиция на председателя на УС на БСК, изразена чрез страниците на в. Сега

Първо искам ясно да заявя, че за мен, свободния гражданин, е абсолютно непонятно поради каква причина вотът трябва да е таен. Кой, защо и от какво се страхува да заяви своята гражданска позиция? Казват, че има хора, които се страхуват от репресии!? Ако в нашето общество има условия за репресии, то нашият проблем е много по-голям, защото тогава заявеното мнение по време на избори или референдуми със сигурност няма да се окаже единствената причина за прилагането на репресии.

Не разбирам също защо в деня на изборите е забранена агитацията? Защо не трябва да се съобщават социологически резултати? От какво се страхуваме? Че може някой в последния момент да реши да гласува, въз основа на прогнозите?

Аз отдавна агитирам за възможността недоволните да имат право по цивилизован начин да изразят своята позиция, гласувайки "против всички". Радвам се, че най-после успяхме и днес всички ние имаме тази възможност да покажем, че ни пука за това, което се случва в Родината, но не виждаме сред предложените кандидати или партии такива, които биха били в състояние (с наша подкрепа) да подобрят условията за живот и професионална реализация в нашето общество. Аз ще се възползвам от тази възможност и ще гласувам с въпросното "квадратче". Ако някой от вас не открива своя кандидат сред предлаганите, моля, направете си труда да го заявите с гласуване, а не с апатия!

Ние, българите, сме суверенът на държавата България. Само всички ние имаме неотменимото право да се произнасяме по всички въпроси. Само за нас, суверена, не може да има ограничения да решаваме какво, по какъв начин и с какви наши ресурси (права и пари) ще се случва в нашето общество. Инструментът за изразяване на нашата воля е РЕФЕРЕНДУМ. Моля, не се колебайте да участвате в този толкова важен за съдбата на всички нас, на нашите деца и внуци акт на свободно изразяване. Всеки на базата на своята култура има отговор на зададените въпроси. Моля, заявете го! 

Аз ще гласувам с "ДА!" на въпросите:

  • За мажоритарния избор в два тура. Защото, ако се окаже, че избраните кандидати нямат качествата да свършат това, за което сключваме договор с тях, провалът е наш, а не техен. И ще е абсолютно справедливо цената на този провал да е за наша сметка. За да избегнем този провал, ние трябва да избираме мажоритарно и само сред личности, които с постигнатото в професионалната си кариера ни доказват, че са успешни хора с биографии, а не с измислени дипломи и излъскан публичен образ;
  • За намаляване на субсидиите за партиите. Считам, че най-правилно би било тези субсидии да бъдат изцяло премахнати. Защото политиката не е високодоходна професия, а служене. Защото с избора си ние не награждаваме някого с правото да паразитира на наш гръб и с “чужда пита-майчин помин да прави”, а възлагаме отговорности. Нашите избраници нямат нужда от бюджетни субсидии, защото правенето на политика е защита на интересите на тези, които са ги избрали. Ако това е свързано с разходи, те със сигурност ще са готови да ги компенсират лично.

И съм "ПРОТИВ!" задължителното гласуване.

 

Съжалявам, че някакви хора, които наричат себе си конституционни съдии, си позволиха да ограничат правата на суверена да изкаже своето мнение по другите три въпроса, предложени от инициативния комитет:

  • За намаляване на броя на депутатите в НС от 240 на 120 (или дори 100);
  • За избора на местния шериф. Самият аз от много години пропагандирам и пряк избор на районни съдии и прокурори;
  • За електронното гласуване. Още през 2011 г. над 41% от българите се преброиха електронно, без никакъв проблем, въпреки далеч по-сложния въпросник на НСИ. Защо да не могат да се справят с електронното гласуване пет години по-късно?

 

Подигравка с интелекта на българите е експерименталното гласуване с машини. Сигурен съм, че вече са се подготвили да фалшифицират този вот и да докажат, че е непригоден и трябва да бъде забранен. 

Дата: 04.11.2016

Източник: в. Сега

Прочетено: 2008