10.11.2016

Комисията за енергийно и водно регулиране готви промяна, според която клиентите на "Булгаргаз" ще плащат индивидуално за допълнителните разходи на държавната компания зa капацитет за пренос на природен газ на българско-румънската граница. Сега тези и други подобни разходи влизат в цената на газа и съответно се плащат от всички потребители.

Това съобщава в днешния си брой "Капитал daily".

Обсъждането на тези мерки идва в отговор на отворено писмо до държавните институции от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) от вторник. В него се изразява безпокойство от изявленията на изпълнителните директори на "Булгаргаз" и "Овергаз" във връзка с "упражнен натиск върху "Булгаргаз" от страна на "Овергаз мрежи".

Става въпрос за медийни изказвания, в които се посочва, че "Овергаз" все още не е заявила количествата природен газ за 2017 г., които ще купи, и се опитва индивидуално да предоговаря условия по договора с "Булгаргаз", валидни за всички клиенти на дружеството.

Сроковете за заявка на количествата газ обаче вече са изтекли, което поставя газоразпределителното дружество в ситуацията от края на миналата година. Тогава, след като "Газпром" ненадейно спря доставките на "Овергаз", тя трябваше да се договори с "Булгаргаз" за осигуряване на нужните количества.

От "Овергаз" не коментират пред изданието отвореното писмо с мотива, че не са се запознали с него.

Опасенията на федерацията се свързани с това, че незаявяването на количествата природен газ в договорения срок от страна на "Овергаз мрежи" ще нанесе "финансов удар" върху всички останали клиенти на "Булгаргаз". Причината е, че за да купи непредвиден капацитет за пренос през територията на Румъния за 2017 г., държавното дружество трябва да участва в нови търгове, при които цената неколкократно надвишава тази на годишния капацитет за пренос.

Става въпрос за допълнителен капацитет от 350 - 400 млн. куб. метра (годишното количество газ, което "Овергаз" купува), което е около 13% от потреблението в страната, посочва шефът на регулатора Иван Иванов.

От "Булгаргаз" коментират пред вестника, че разходите за капацитет със сигурност ще се вдигнат, но в момента се изчислява точно с колко.

Ден по-късно пред медиите Иван Иванов заяви, че комисията вече работи по подмяна на необходимите нормативни актове, така че в случая "Овергаз мрежи" да си поеме финансовите последствия от това, че не е заявил в срок количества синьо гориво за доставка.

По думите на Иванов без значение дали компанията ще заяви или не количества пред "Булгаргаз", промените в съответните документи ще бъдат направени.

Дата: 10.11.2016

Източник: Dnevnik.bg

Прочетено: 1350