29.11.2016

Заради отхвърлени претенции на ПФ и “Атака“, ресорната комисия не прие финансовия план на НОИ

Депутатите от бюджетната комисия бламираха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 година. Те не приеха най-важната част на закона – член 1 от консолидирания бюджет, в който са записани приходите и разходите на НОИ за следващата година.

В същото време подкрепиха чл. 2, който регламентира разходите на отделните фондове на НОИ – пенсии, безработица и др. Не беше приета и точката, според която законът влиза в сила от 1 януари 2017 година.

Бюджетът бе подкрепен само от депутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок с 9 гласа “за“, а 9 депутати от останалите партии бяха “против“ и “въздържал се“. Приемането на бюджета на НОИ беше минирано главно заради исканията на Патриотичния фронт и “Атака“ за по-високи социални плащания, които бяха отхвърлени.

Най-сериозни спънки пред бюджета на НОИ поставиха Патриотичният фронт и “Атака“, които внесоха две предложения – за ръст на минималната пенсия с 200 лева и осъвременяване на всички пенсии според ръста на осигурителния доход за 2012 година, което по изчисления на Патриотите щяло да струва на хазната 717 млн. лева. Второто предложение беше за вдигане на минималната пенсия от над 300 лева, но само за половин година, което щяло да струва 807 млн. лева.

“Браво, значи няма да има приходи, ще я караме само на разходи“, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). По думите й от гласуването става напълно ясно, че сегашното правителство няма подкрепа. Видяхте какво се случи с подкрепящите ни партии, коментира тя – от Реформаторския блок от 23 души останаха 13, а подкрепящите ни по политики патриоти също се обявиха срещу нас.

Управителят на НОИ Бисер Петков каза, че ако не се приеме чл. 1 от закона, всичко друго няма смисъл, но предстои да се види как ще гласуват депутати в пленарна зала утре.

Според Петков, ако бюджетът на ДОО не бъде приет, догодина НОИ ще работи всеки месец с 1/12 от разходите, разписани за 2016 година.

Дори при такъв вариант обаче увеличението на осигурителната вноска с един пункт ще влезе в сила и ще стане 18.8% от 1 януари, посочи Петков.

Той добави още, че предвидената актуализация на пенсиите от 1 юли 2017 година може да се случи, ако дотогава бъде приет нов закон за бюджета на НОИ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че две години ГЕРБ са управлявали изключително трудно. “За всеки текст в закона имаше извиване на ръце, шантаж в името на стабилността“, каза Стоянова. По думите й за този период компромисите са си заслужавали, защото България е втора в ЕС по ръст на икономиката, размразени са инвестициите и са усвоени еврофондовете от първия програмен период, но повече не може да се продължава по този начин.

Дата: 29.11.2016

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1097