01.12.2016

Ръководството на БСК изпрати поздравителен адрес до новия ръководител на най-голямата научна институция у нас.

Акад. Юлиан Ревалски бе избран за председател на Българската академия на науките (БАН), член на БСК, на проведеното днес Общо събрание на институцията. Той наследява на поста акад. Стефан Воденичаров.

Акад. Ревалски е директор на Института по информатика и математика на БАН. Той беше избран с 57 гласа "за" за нов председател на Академията. Гласуваха общо 94 учени.

Негов конкурент беше физикът чл. кор. Николай Милошев, който събра 27 гласа "за".

По повод избора му за председател на БАН, ръководството на БСК изпрати поздравителен адрес до акад. Ревалски, в който се казва:

Позволете ми най-сърдечно да Ви поздравя от името на Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес по повод избирането Ви за председател на Българската академия на науките!

Днес Ви повериха да ръководите най-старата институция в съвременна България. Институция, към която всички ние изпитваме респект и таим големи надежди, защото сме убедени, че прогресът на икономиката в XXI век не би бил възможен без използването на върховите постижения създадени от научния потенциал. В Устава на БАН е записано, че към по-добро бъдеще може да се върви само когато бъдат умножени духовните и материалните ценности на нацията. Ние вярваме, че тези думи са не просто част от официален документ, а мисия, която неотлъчно следвате, въпреки всички препятствия и несгоди породени от Прехода.

Мнозина твърдят, че времената са трудни и парите за наука все не достигат. Убеден съм, че личните и професионалните качества, които притежавате, ще допринесат за едно по-добро време за Българска академия на науките и за развитието на научния потенциал на страната.

Партньорството между Българска стопанска камара и Българска академия на науките е дългогодишно и трайно. Ние високо ценим сътрудничеството, което сме изградили, и вярваме, че с времето съвместните ни дейности ще се развиват и задълбочават в името на просперитета на страната ни!

Позволете ми от името на Управителния съвет на Българска стопанска камара и от свое име още веднъж да Ви поздравя с избирането Ви за председател на БАН и да Ви пожелая здраве, успешни и съзидателни усилия и постигане на набелязаните цели!

На добър час!

Божидар Данев, 
Изпълнителен председател на БСК

Дата: 01.12.2016

Източник: БСК

Прочетено: 2250