12.03.2017

По-вяла, по-скучна, по-безмислена и по-еклектична кампания никога не съм виждал в България, откакто гледам избори. Такова разнопосочно говорене и такова хвърляне на приказки на вятъра, които от самото начало е напълно ясно, че са безмислени и няма да доведат до нищо, не съм виждал досега. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Има някакви изречения, които лично мен ме потрисат! Някакъв каза, че за да бори корупцията ще намалим данъците, за да няма какво да се краде! Тоест, за да изгори плевнята на комшията, аз ще си запаля къщата, нали! Мога да ви давам дълъг ред от примери в тази посока. Не знам защо го правят, може би, защото някак си набързо им се наложи да правят избори. Според Синдикалния лидер, „в никакъв случай не бива да се съгласяваме да бъдем периферия на ЕС“.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев изтъкна, че 2016-та година е била „страхотна за България“ но поради външни фактори, които никой не отчита – намаляването на цените на горивата, ръста на туризма заради събитията в Египет и туризма, ръста в оръжейния износ заради събитията в близкия изток  и др. Липсата именно на част от тези фактори предопределя и заложения по-нисък ръст за настоящата година, изтъкна Данев и допълни:

Говорят за повишение на доходи, а никой не говори за ръст на икономиката и как да се постигне. Да, ръстът на работните заплати в последните няколко години е 15 на сто, което в сравнение с ръста на производителността, в сравнение с ръст на БВП … Говорят ми така, приказки, за радост не г-н Манолов, че в Румъния била нарастнала минималната работна заплата, да, но при тях нарасна и БВП. На глава от населението е вече с 30 на сто по-голям от българският.

Нашата икономика, съгласно думите на лидерите на партиите, не е мръднала. Да, подобрена е събираемостта на данъците, увеличени са приходите от такси - гигантско увеличение - 11,6 на сто миналата година ръст на таксите и е предвидено тази година да нарастнат таксите със 7,6 %. Да не говориме, че 26 години всички правителства ни лъжат, че децентрализират бюджета, а фактически, общините, за да могат да вържат своите баланси вдигат таксите непрекъснато.

Данев разкритикува бавното въвеждане на електронно правителство и скъпата работа по въвеждането на електронните винетки. Той допълни, бил свидетел на германско предложение за създаване на електронни здравни карти за 15 млн. евро и попита реторично колко пари са били дадени за въвеждането на пръстовия идентификатор у нас:

Едно просто решение - да докараме чуждестранният интелект и чуждестранното умение да ни направят нещата под ключ като ние нямаме политическата воля това да го направим.
IT секторът, по своята структура е такъв, че не е възможно правителството да се намесва. Той и затова расте, затова има и Оскар.

Данев изтъкна че от служебното правителство има полза, защото прекъсва корупционните връзки.

То е като паяжина някаква и в момента, когато политиците ги няма, ги няма и връзките, те са скъсани, и дори може да идентифицираме размера на политическата корупция. 

Манолов се присъедини към мнението на Данев за ползата от служебното правителство като подчерта, че за да се възстанови доверието между разкъсаните звена е необходимо време, което надхвърля мандата на един служебен кабинет. 

Двамата събеседници бяха единодушни и, че качеството на политическия елит у нас намалява през годините. Данев обаче не се съгласи с категоричната позиция на Манолов относно "Европа на няколко скорости":

Много е важно да се каже какви скорости, какво означава на скорости. Ние и сега сме разделени на шенгенски и нешенгенски страни, на членки на еврозоната и нечленки на еврозоната. Ако погледните и в еврозоната са разделени на страни, които са бенефициент и на помощи от Европейската банка, и тези,които не са. Тук е много деликатен моментът! За огромно съжаление журналистите го направиха този проблем някак неясно какво става. За мен, документът е доста оскъден документ, да не кажа друга дума. Много внимателно го четох! Не отива на ръководството на ЕС такъв документ, семпъл и търсене на решение , тъй като Европа е изпаднала в тупик и не знае какви да бъдат нейните цели. Това е страшното.

Дата: 12.03.2017

Източник: БНР

Прочетено: 1475