07.04.2017

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, в интгервю за предаването “Това е България“ на Радио „Фокус“

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, в интгервю за предаването “Това е България“ на Радио „Фокус“

________________

Водещ: КЕВР проведе заседание за изменение на цените на електрическата и топлинна енергия вследствие на поскъпването на природния газ с близо 30%. „Една търговска верига си е позволила вече да повиши цената на хляба, без това да е поискано от производителите“, съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова след среща с граждански  организации заради повишаването на цената на природния газ. Г-н Данев, ще се отрази ли поскъпването на газа върху цените и с колко? Да очакваме ли 30% увеличение на цените на стоките и услугите, предлагани от българския бизнес?

Божидар Данев: Категорично ще се отрази много тежко, но не говорим за 30% увеличение. Зависи каква е стоката – дали в нея има много енергия, дали е енергоемка или не е, но категорично ще има сериозно увеличение. Особено е драматично състоянието с повишаването на цената на газа в енергоемките производства, които са предназначени за износ, защото те губят конкурентоспособност, например торовите заводи. В тях 70% от цената на крайния продукт е газ енергия. Да не говорим също за металургичното производство, които заемат едни от челните места в нашия износ. Естествено, ще се отрази и на цената на хляба, където се знае, че горивата са около 30% от стойността на хляба. Така че не може да не се отрази. Естествено по линията на технологичните връзки ще се отрази и на други стоки. Това е неминуемо, защото е проспано. Това шоково вдигане на цената на газа не може с нищо да бъде оправдано.

Водещ: Но  бизнесмени коментираха, че договорите за продукцията, която произвеждат, отдавна са подписани, цените са договорени и няма как сега , особено когато говорим за износ, производителят да нарушава тези договори.

Божидар Данев: Точно това е драмата. Тоест всичко това ще се превърне в загуба за българската икономика и в загуба за отделните предприятия. Това е големият удар върху българската икономика – договорени са цени за износ и те няма как да бъдат коригирани.

Водещ: Себестойността ще се увеличи, но цените не могат, така ли?

Божидар Данев: Цените не могат. И това във всички случаи, не знам как ще се калкулира, но това, което се направи, е леко престъпно – подобно вдигане на цените, това е шоково вдигане на цените. Няма нито една страна в Европа, която да си позволи 30% вдигане на цените на газа. Навсякъде се взимат предпазни мерки. Така че превантивни мерки можеха да се вземат. Но за съжаление у нас, независимо че ние говорим, че има дясна политика, все още има един монополист на пазара, който на всичко отгоре смесва две функции – той е хем обществен доставчик, хем е търговец, което е абсурд за европейските правила.

Водещ: Може ли поскъпването на газа да се отрази само върху процента печалба?

Божидар Данев: О, в никакъв случай, абсурд. За някои стоки, разбира се, където има минимално потребление на енергия, може и така да е. Зависи каква част от себестойността на тази стока е енергия. По линията на скачените съдове, във всички случаи ще поскъпнат и другите енергии, независимо от опитите на комисията да каже, че няма да има вдигане на цената на енергията.

Водещ: Какви шансове има това, че граждански организации ще обжалват това решение, според вас?

Божидар Данев: Може би има натрупани загуби в „Булгаргаз“, но вие да сте видели една калкулация защо се вдига с 30% цената на енергията, каква е стойността на енергията, която е договорена, какви са разходите за пренос, какви са другите разходи, за да може да се говори? Не може това нещо да се крие от обществото – каква е калкулацията на това 30-процентно увеличение на цените?

Водещ: Единственият отговор, който получаваме, е, че е повишена вносната цена на газа с 30%.

Божидар Данев: Ето тази непрозрачност, това криене зад решение на комисия или зад предложение на „Булгаргаз“, отново който е един неясен монополист и който се държи вече 25 години поне от 4 дясно ориентирани правителства, които твърдят, че са дясно ориентирани, а допускат един монополист на пазара.

Водещ: Споделяте ли, господин Данев обвинението, че КЕВР изпълнява политическа поръчка в случая?

Божидар Данев: Това е естествено, госпожо. Че кога не е изпълнявал КЕВР политическа поръчка? Цялата работа е, че трябва да се компенсират загубите на „Булгаргаз“ по един или друг начин, тъй като той независимо от твърдението, че излиза на печалба, той не е в блестящо състояние. Така че това е поръчката – да се запази по някакъв начин монополната структура „Булгаргаз“, която не е ясно защо в 21 век в една европейска икономика като нашата все още търпим подобен монополист, който е и търговец, и обществен доставчик, и притежава най-голямото хранилище на газ, каквото е Чирен. Ние не сме суверенна държава в областта на газта. Защо в България няма един терминал за течен газ, за да можем да работим и на спотовите пазари. Много въпроси могат да се зададат.

Водещ: На фона на това, което ни казвате, означава ли, че процесът е необратим, въпреки че се очаква на закрито заседание да се вземе окончателно решение.

Божидар Данев: Вижте, предполагам, че ще направят някакви маргинални отстъпки, да кажем ще направят 27%, или 26, или 28. Това не са нещата, които решават това шоково изменение на цената на газта.

Водещ: Ваши колеги прогнозираха, че това увеличение ще увеличи и дела на сивия сектор на българската икономика.

Божидар Данев: Естествено, че тези малки фирми, каквито са да кажем в областта на хлебопроизводството, част от техните продукти ще се продават може би не по регламентните канали и няма да има плащания на данъци, които трябва в една отворена икономика, в една икономика като нашата, да вървят и да пълнят бюджета.

Водещ: Приблизително какъв процент от българския бизнес е енергоемък и поскъпването на газа ще му се отрази?

Божидар Данев: Най-голямата, съществената част от българския бизнес, това е химическата промишленост, в това число торовото производство, металургията, част от фармацията, която също е силно енергоемка, останалата икономика не е толкова силно енергоемка и не е толкова силно зависима от газта. Но ще има нещо интересно – много от бизнеса ще превключи може би на други източници, примерно електричество, което пък ще натовари мрежата и ще създаде други дисбаланси. Така че, когато една енергия се изменя, въпросът е, че трябва да има баланс. И тъй като и при електричеството не се определят напълно пазарно цените, кажете ми примерно защо няма борса на газ, защо няма виртуални доставки, защо нямаме терминал за втечнена газ, защо от 15 години говорим за интерконектори?

Водещ: Все въпроси, които остават без отговор, или по-скоро отговорът не се артикулира отчетливо. Благодаря Ви, господин Данев.

Дата: 07.04.2017

Източник: Фокус

Прочетено: 2238