24.04.2017

Българи от Украйна и Молдова вече работят по родните ни курорти

Темповете на развитие на Индустриалния парк се запазват. Остава обаче проблемът с липсата на работна ръка за новоизградените предприятия. Българската стопанска камара ще иска освобождаване на режима за наемане на чужди работници в предприята. Това обяви председателят БСК - Шумен Николай Тончев, който присъства днес на постоянната комисия по право и обществен ред в Общината.

По думите му, този проблем е решен в сферата на туризма, където вече има много сезонни работници от българската диаспора в Украйна и Молдова.

Николай Тончев се обърна към присъстващите съветници с искане да работят активно за подобряване на транспортната инфраструктура в града и региона. „Имам предвид бързото и скоростно завършване на АМ „Хемус”, както и изграждането на скоростната жп линия София – Варна. Бизнес климатът в Южна България е значително по-добър. Това води до обезлюдяване на Североизтока”, категоричен бе той.

Индустриалният парк е допринесъл към бюджета на община Шумен с над 200 хил. лв., от дивиденти и такси от продажба на терени. Главната задача си остава намаление на безработицата в града и превръщането на Шумен в индустриален център на Североизточна България.

Даниела Русева изтъкна, че потреблението на електричество за индустриални цели в Шумен е по-голямо, отколкото във Варна, което е безспорен знак за едно възходящо развитие на икономиката в града.

Снимка: Topnovini.bg

 

Комисията днес гласува отлагане на решението за изграждане на футболно училище. Предложението е на футболен клуб „Волов 1929”.  Първоначалната идея е училището да разполага с общежитие, закрити терени и други спортни съоръжения. Финансирането се очаква да дойде от фонд „Джесика” на ОП „Регионално развитие”. Съветниците искат точна информация за крайния срок за кандидатстване, средствата за поддръжка, както и за осигуряване на нужните преподаватели. 

 

Дата: 24.04.2017

Източник: Topnovini.bg

Прочетено: 2120