16.05.2017

Проф. Цоцорков беше член на УС на БСК повече от 20 години.

 

16.05.2017 г.

                          

ДО

РОДНИНИТЕ, БЛИЗКИТЕ И КОЛЕГИТЕ

НА ПРОФ. Д-Р ЛЪЧЕЗАР ЦОЦОРКОВ

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С дълбоко прискърбие научихме тъжната вест за кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД, почетен председател на Българска минно-геоложка камара, почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча, и дългогодишен член на Управителния съвет на Българската стопанска камара (1992-2014 г.).

Проф. Цоцорков беше един от истинските строители на съвременна България – човек с мисия и идеи, с хъс за постижения, амбициозен и целеустремен.

В качеството си на учредител и дългогодишен председател на Българската минно-геоложка камара, както и член на Управителния съвет на Българската стопанска камара в продължение на повече от двадесет години, проф. Цоцорков направи немалко за издигане на авторитета на българските предприемачи и работодатели.

За нас Лъчезар Цоцорков винаги е бил и ще остане скъп приятел с голямо, щедро сърце, посветил живота си на по-доброто бъдеще на Родината в икономически и социален план.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

 

С уважение,

БОЖИДАР ДАНЕВ

Изпълнителен председател на БСК

_______________

Поклонението ще се състои на 19 май, петък, в гр. Панагюрище, в зала "Арена Асарел", от 9.00 до 13.00 часа. Официалният ритуал ще бъде от 10.00 ч. Погребението в Гробищен парк - Панагюрище ще бъде в тесен семеен кръг.

От 17 май 2017 г. в офиса на БМГК ще е отворена Книга за съболезнования, в която всеки, които иска да изрази своята печал от кончината на проф. Цоцорков може да заповяда. Точният адрес на офиса е: Бизнес център „Земята и хората“, Околовръстен път №27, ет. 1. Книгата ще бъде предадена на неговото семейство.

_______________

Биография на проф. д-р Лъчезар Цоцорков 

Проф. Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД от 2014 г. насам, а преди това е дългогодишен изпълнителен директор на минно-обогатителния комплекс. Той е и сред основателите на БМГК през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На редовното общо събрание на Камарата, провело се на 27.04.2017 г. той бе избран за първия й Почетен председател. 

Проф. Цоцорков е горд наследник на родословие на герои от Априлското въстание от 1876 г., патриот и меценат на културата, реализирал многобройни социални и културни проекти в община Панагюрище и страната. 

Като бизнес лидер той бе познат с впечатляващата си визия, трудолюбие, упоритост, човечност и почтеност. Заедно с екипа на дружеството, е главният фактор за оцеляването, изграждането на нови мощности, преструктурирането, модернизацията и превръщането на „Асарел-Медет“ АД в компания, отговаряща на най-добрите световни стандарти и практики в минно-добивния бранш.

Кариерата си започва през 1971 г., когато постъпва като стипендиант на предприятието в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комбинат „Медет“. През 1986 г. става главен директор на „Асарел-Медет“, а впоследствие е дългогодишен изпълнителен директор на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ - до 2014 г., когато става председател на Надзорния съвет при въвеждането на двустепенна система на управление в дружеството. Начело на компанията е от 30 години. 

Лъчезар Цоцорков завършва е Технически университет /Висш машинно-електротехнически институт/ - София, специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини“. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“, а от  2013 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София. 

През 1991 г. става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара и като неин председател бе начело на браншовата организация 26 години. На 27.04.2017 г. Общото събрание на БМГК го избра за първия почетен председател.  

Награди

  • Носител е на орден „Стара планина – първа степен“
  • Почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча.
  • Носител на наградата „Мениджър на годината 2009“ на сп. „Мениджър“ 

Членства в организации

  • Член на Съвета на директорите на Атлантическия клуб;
  • Почетен председател е на Сдружение на предприемачите – Панагюрище;
  • Съучредител и председател е на „Реформ Юнион Клуб“ – София;
  • Член на Ротари клуб – Панагюрище;
  • Председател е на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Средногорие мед“
  • Член е на Международния организационен комитет на Световния минен конгрес;
  • Член на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия;
  • Член на три международни академии. 

Книги

  • Автор е на книгите „Основи на фирмената култура“ и „60 мига от моя живот“.
  • Участва в авторските колективи на две изследвания за конкурентоспособността на българската икономика, издадени през 2015 г. Мениджър на годината`2009.

 

Дата: 16.05.2017

Източник: БСК

Прочетено: 2623