26.07.2017

"България е единствената страна в Европа, в която има доплащане на класове", коментира Божидар Данев

Вихър от спорове и скандали между работодатели и синдикати заради ръста на заплатите и отпадането на добавката за стаж. Първо вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че добавката за „прослужено време” трябва да отпадне. И бизнесът прегърна идеята. Синдикатите обаче заплашиха с протести и революция и премиерът отсече, че това не е приоритет. Наложи се Валери Симеонов да поднесе „личните си извинения”.

Бизнесът иска намаляване на минималната работна заплата

Работодателите обаче на своя страна също се ядосаха и вчера отидоха на извънредна среща при премиера и финансовия министър. А решението на държавата след срещата беше да отложи решението за септември. И така отново постави спорния въпрос на дневен ред.

Ще се понижат ли заплатите ни и кой ще бъде ощетен? Защо бизнесът изостри тона до обиди като „мързеливи работници” и сравнения с трите прасенца? И още: защо поиска намаляване и на минималната работна заплата?

Бизнесът обсъжда с премиера отпадането на клас "Прослужено време"

„В последните 20 години България е извън Европа. България е един странен правно-икономически и социален феномен в Европа. България е единствената страна в Европа, където има доплащане на класове, без механизъм се определя минимална пенсия, както и има административно определен таван на пенсиите”, заяви в студиото на „Здравей, България” изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

СПЕШНО ПРИ ПРЕМИЕРА: Бизнесът иска отпадане на добавката за стаж

Той коментира и аферата „Суджук”.

„Това, което се разкри за аферата „Суджук”, може би е върхът на айсберга и прокуратурата трябва да провери дали това не е система, а само единичен случай. Да се провери каква е връзката между обществените поръчки и тези хора, обзавеждали партийните офиси”, добави Данев.

„До нас идват много сигнали, които ние не ги споделяме, защото прокуратурата беше безучастна. Сега има прецедент. Предполагам, че сигналите към прокуратурата ще нараснат”, каза още Данев. 

Дата: 26.07.2017

Източник: NOVA TV

Прочетено: 1624