Дата: 12.09.2017

Източник: Дарик радио

Прочетено: 609

За осми път Културен център „Двореца“ в Балчик ще бъде домакин на форума „БезГраници“. Събитието е продукция на Стопанска Камара – Варна, с партньорството на Двореца и арт мрежа Скендерман.
 
По време на „БезГраници“ се очакват 80 участници от 24 държави и четири континента. Етно-уърлд мюзик фестивалът в рамките на форума ще се проведе на 23 и 24 септември с вход свободен, на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик. Достъпът до сцената е от крайбрежната алея на Балчик.
 
При лошо време концертите ще се проведат в „Каменна Зала“ в дворцовия комплекс.
 
В рамките на „БезГраници“ ще се cъстои за седми път и арт пленер - от 18 до 24 септември. Очакват се художници, скулптори и фотографи от България, Румъния, Белгия, Русия, Германия, Турция, Чили, Швейцария и Испания.
 
От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 22 до 24 септември. Освен артистите - гости на форума, се очакват директори на престижни фестивали, експерти по културна политика, арт мениджъри и журналисти от цял свят.
 
Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Демократичният избор гарантира максимален общ интерес на всички участници. Между темите са „Сътрудничество и обмен между музикални фестивали“, „Как можем по-ефективно да предложим нашата музикална група на промоутъри и организатори“ и „Как музиката може да излекува разделението и неразбирането между хората от различни култури и иновативни методи за постигане на по-добри резултати“. Ще бъде направена и презентация за етно-музикалната сцена на Русия: фестивали, издателски къщи, радио програми, групи, журналисти и награди.
 
Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития. Създаден е като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво. Форумът е носител на европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.
 
Арт програма „БезГраници“ 2017:
 
Концерти „Открита сцена“ - „Двореца“ - Балчик
 
23 септември,  начало 19 часа
 
Етно Фри Дуо – (Сибир-Русия)
Дуо Сандал – (Сибир-Русия)
Миелочин  – (Навара-Испания)
Химерланд – (Международна)
 
24 септември,  начало 19 часа
 
Латиф Болат – (Турция/САЩ)
Мамаду Диабате трио – (Буркина Фасо)
Плантек – (Бретан-Франция)
 
Изложба-пленер „БезГраници“
 
23 септември, „Каменна зала“, начало 17:30 часа
 
Участници: Роси Оелкерс (Чили, Швейцария), Марлийн Девулф (Белгия), Марина Варенцова-Русева (Русия), Иняки Вилануева Ортега (Навара-Испания), Сандра Беркер (Турция/Испания), Николай Русев (България), Кристина Янева (България), Луиза Кала (Румъния), Божидар Тонев (България), Симон Волф (Германия), Румяна Тенева (Навара-Испания/България), Ясен Казанджиев (Навара-Испания/България) и Матияс Шуман (Германия)