29.09.2017

Няма да има промяна в цените на парното и топлата вода

Природният газ поевтинява със 7.29% от 1 октомври, реши на вчерашното си заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Новата цена е 343.22 лв. за 1000 куб. метра, или с около 27 лева по-малко в сравнение с предходното тримесечие на 2017 година, когато цената е била 370.21 лв. за 1000 куб. метра. Това е точно процентът, който поиска държавният монополист "Булгаргаз". Реалната промяна за потребителите обаче ще е по-малка заради влизащия в сила също от 1 октомври нов модел за тарифите за пренос.

Въпреки че цената пада с над 5% и по закон това би трябвало да се отрази на парното, промяна за него няма да има. Поевтиняване на топлата вода също няма да има, макар през пролетта шефът на регулатора Иван Иванов да заяви, че ще бъде направено всичко възможно цените да бъдат намалени. Изявлението му тогава дойде след шоковото увеличение на газа с над 30 на сто и значителното поскъпване на парното и топлата вода. Причината за запазването на цените на топлофикациите е именно новият модел за тарифите за пренос на газ, обясни Иванов. На практика поевтиняването за тях ще бъде в рамките на едва 3 - 4%.

Цените на газа и парното се одобряват от КЕВР на всяко тримесечие. Иван Иванов не се ангажира с прогноза дали и как те ще се променят от Нова година. Посочи единствено, че след вчерашното решение на регулатора битовите потребители на газ също ще ползват по-евтино гориво.

Срещу новия тарифен модел за пренос и достъп до мрежата, който влияе и на крайната цена на природния газ, се обявиха неколкократно индустриалните потребители на синьо гориво. Те изтъкнаха, че таксите ще се увеличат с до 60% и поискаха КЕВР и ресорното министерство да изготвят анализ как това ще се отрази на бизнеса и домакинствата. Четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, изразиха учудване, че поскъпването се оправдава с европейски изисквания. "Никъде в директивите на ЕС не пише, че България трябва да вдига цени и такси, единственото изискване е да бъде въведен "входно-изходният модел", което е трябвало да се случи още през 2011 г., твърдят работодателите. И подчертават, че не са против този модел, а против непрекъснатото увеличение на тарифите за пренос без икономическа обосновка.

СРАВНЕНИЕ

С 2 % намалява цената на синьото гориво за индустриалните клиенти на "Овергаз" от 1 октомври, съобщиха вчера от компанията. За битовите потребители газът поевтинява с 0.3 %. Цената на газа продължава да е по-ниска от тази на останалите енергоизточници. Синьото гориво е над 2.5 пъти по-евтино от електроенергията. Домакинствата, избрали да заменят ел. енергията с по-евтиния природен газ, реализират значителни икономии. Тези, които живеят в жилища от 70 до 90 кв. м, са спестили между 700 и 800 лева за изминалия отоплителен сезон - 2016/2017 г. Семействата в жилища от 90 до 120 кв. м са щели да платят между 800 и 1000 лева повече, ако не се бяха отоплявали със синьо гориво през последната зима. 

Дата: 29.09.2017

Източник: в. Сега

Прочетено: 1869