16.01.2018

болници са се договорили за предстоящо преструктуриране на лечебните заведения. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/ след среща на министър Ананиев с всички директори на областни болници.

Държавните болници нямат общи правила за финансовата си дейност и това е една от причините за недоброто състояние на някои от тях, посочил по време на срещата министър Ананиев. Той е добавил, че екипът му работи по изготвянето на правилата, които трябва да бъдат готови в началото на февруари. Проверките, извършени от МЗ до този момент, показват, че не навсякъде управлението на лечебните заведения се извършва по най-добрия начин, контролът на места е занижен, не се поддържа добре и сградният фонд. След проверките болниците са разпределени в четири групи, като лечебните заведения в четвърта група са декапитализирани, в лошо финансово състояние и са в невъзможност за изплащане на задълженията си към кредиторите. Действията на МЗ са насочени в момента към тази група болници, добавил той.

Общите задължения на държавните болници към септември 2017 г. са били около 200 млн. лв., а просрочените са близо 57 млн.лв., като проблемът се задълбочава, е обобщил министър Ананиев. По думите му действията на екипа на МЗ са насочени към подобряване на качеството на лечебния процес, а не към съхраняването на отделни структури.

От Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение са поискали от да се запазят лекарите и сестрите в областните болници и са посочили, че част от медиците в момента са на възраст над 55 години. Заради недостиг на персонал в областните болници не могат да изготвят дори графици за дежурства, са посочили още директорите.

Дата: 16.01.2018

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 4422