30.01.2018

ИА ГИТ напомня, че от 01.01.2018 г. не се подават уведомления за неподаване на годишна декларация по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условията на труд, когато няма промени в подлежащите на деклариране обстоятелства. Това задължение отпадна със законодателни промени, обнародвани в бр. 97 на Държавен вестник от 05.12.2017 г., като част от изпълнението на програмата на правителството за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите. От началото на годината е заличена и административната услуга на ИА ГИТ за подаване на уведомленията, поради което подадените такива от началото на годината ще бъдат приемани само за сведение.

Остава задължението да бъдат подавани декларации от новосъздадени предприятия, както и от предприятия, при които към 31 декември на предходната година има промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране. Декларациите се подават в териториалната дирекция "Инспекция по труда" по адреса на регистрация на предприятието до 30 април.

На сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, в рубриката „Административно обслужване“, са публикувани подробни указания относно попълването и подаването на декларацията, включително и по електронен път. За улеснение на потребителите е публикувано и видео за конфигуриране на Java за работа в портала за електронни административни услуги на ИА ГИТ.

Дата: 30.01.2018

Източник: Главна инспекция по труда

Прочетено: 2257