09.03.2018

За съжаление, американският президент Тръмп потвърди решението си да наложи допълнителни мита върху алуминия и стоманата без изключение за ЕС. Европейският бизнес предупреждава, че това ще създаде сериозни смущения в световната търговия“, се казва в официално съобщение на BusinessEurope, чийто член от българска страна е БСК.

Коментирайки решението, което ще влезе в сила след 15 дни, Маркус Дж. Бейрер, генерален директор на BusinessEurope, заяви:

"Въпреки сериозните аргументи, президентът Тръмп реши да наложи допълнителни задължения от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия. За съжаление, ЕС, който е ключов стратегически съюзник на САЩ, не беше освободен от това решение. Решението ще влезе в сила за 15 дни и ние трябва да направим всичко възможно през това време да изключим ЕС от този нов регламент. ЕС трябва да има равнопоставен отговор, в съответствие с правилата на СТО, за да защити интересите на своята индустрия. BusinessEurope счита, че тристепенният подход, обявен от Европейската комисия, съчетаващ съдебно дело в СТО, защитни мерки за справяне с нарастването на вноса и реципрочни мита върху избран списък от продукти, отговаря на тези изисквания ".

Дата: 09.03.2018

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 4442