23.03.2018

Администрацията на САЩ съобщи, че Европейският съюз ще бъде временно освободен от решението да наложи 25% допълнителни мита върху стоманата и 10% върху алуминий до 1 май.

По този повод Маркъс Дж. Бейрер, генерален директор на BusinessEurope, заяви: "Това е добра новина за компаниите от ЕС и отваря вратата за по-нататъшни дискусии със САЩ. ЕС изпълнява всички релевантни критерии, които оправдават освобождаването. Няма обективна причина, поради която на ЕС не трябва да се предоставя окончателно освобождаване от тези мерки. Оценяваме усилията на Комисията и държавите-членки да предадат това послание."

Докато установява диалог със САЩ, ЕС трябва да остане бдителна и да защитава интересите на своите компании.

"Засега няма гаранция, че ЕС ще получи постоянно освобождаване и какви ще бъдат съответните условия. Ето защо, ЕС трябва да запази своите интереси и интересите на своята индустрия в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО). Легитимността на СТО трябва да бъде изцяло запазена като пазител на световната търговска система. Вярваме, че ЕС и САЩ ще продължат да работят като партньори за насърчаване на свободна и справедлива търговия ", заключи Байрер.

Дата: 23.03.2018

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 11315