04.04.2018

Александър Йорданов от Патриотичния фронт, Ремзи Осман от ДПС, Валентин Петков от Реформаторския блок и Георги Златев от БДЦ напускат Комисията за енергийно и водно регулиране. Това реши жребий, проведен в три тегления, в парламентарната енергийна комисия в сряда, каквото е изискването на Закона за енергетиката за ротация на близо половината състав на регулатора в средата на шестгодишните им мандати.

Реално обаче те отново могат да бъдат номинирани за нов вече пълен мандат, тъй като повече такива жребии няма да има, а по естествен начин комисията през три години ще обновява половината си състав, обясниха след края на жребия председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, както и представителите на БСП Таско Ерменко и на ДПС Рамадан Аталай пред журналисти.

Кои ще са новите кандидати предстои да стане ясно до 17 април.

БСП запази своя човек, но с апетит да има още комисари

Макар реално БСП да запази своя член, не е изключено да номинира свои претенденти, тъй като социалистите искали да имат представител в енергийния състав на комисията, твърдят запознати.

"Не е ясно дали ГЕРБ ще предложи свои номинации", каза Делян Добрев. "Държа да запазим принципа нито една партия в НС да няма мнозинство в КЕВР. В момента ГЕРБ и ОП имат четирима комисари и държа да се запази независимост от състава на парламента", каза шефът на парламентарната комисия, който даде висока оценка за работата на енергийния и воден регулатор за трите години, откакто бе избран от Народното събрание сегашния му състав.

"В тези три години той беше независим, без да се влияе от политическата конюнктура. Пое енергетиката с 800 млн. лв. дефицит, а сега дори има малък излишък", добави Добрев.

Реално имената на всички осем членове на комисията влязоха в трите урни за теглене на жребия кой остава и кой напуска КЕВР, който бе извършен от трима журналисти.

В първото теглене за подмяна на енергийните комисари в урната бяха поставени по време на заседанието в пликове имената на Александър Йорданов, Владко Владимиров, Георги Златев и Евгения Харитонова. Съдбата отреди представителите на ГЕРБ и на Патриотичния фронт Харитонова и Владимиров да продължат мандатите си.

В тегленото за водния комисар участваха Валентин Петков и Димитър Кочков от БСП, който оцеля, а в третото човекът на ГЕРБ Светла Тодорова успя да запази мандата си, докато Ремзи Осман образно изтегли късата клечка.

До 17 април се приемат номинации, може и на избраните да си тръгнат

Сега по процедура до 17 април всички парламентарни партии ще могат да правят неограничен брой предложения за попълване на овакантените четири места. Няма пречки Йорданов, Златев, Осман и Петков отново да бъдат предложени. След изслушване на претендентите в енергийната парламентарна комисия тя ще реши кои да отидат за гласуване в пленарна зала.

"Изборът на новите членове ще е до края на април - началото на май", каза Делян Добрев. По думите му смяната стана точно навреме и новите комисари ще имат достатъчно време да се запознаят с работата на КЕВР до обсъждането и приемането на цените на дружествата по веригата производство, пренос, електроразпределение и доставка на електроенергията от 1 юли.

Еднократен жребий, за да се завърти валякът на ротациите

Относно критиките на Асоциацията свободен енергиен пазар, че подмяната на ротационен принцип на част от състава на КЕВР трябва да се прави по обективни критерии институционално, след оценка на работата на комисарите, а не да се разчита на случайността, Добрев посочи, че "жребият е еднократен акт, за да се завърти валякът".

Рамадан Аталай посочи, че дотук към работата на комисията няма забележки, "свършиха си професионално работата". Според него обаче трябва да се направи анализ дали е най-правилното по средата на мандата, когато всички са свикнали с работата си в съответния екип, да има такъв жребий или да се оставят специалистите които са навлезли в материята да продължат да работят.

"На мястото на напускащите ще се предложат добри специалисти, но дали ще се получи такава стиковка предстои да се види", каза представителят на ДПС.

Тримата представители на парламентарната енергийна комисия коментираха и възможностите за промяна на начина на финансиране на енергийния и воден регулатор.

По-рано през деня четирите национално представени работодателски организации призоваха предвид планираните разширени правомощия за контрол върху увеличаващата се борсова търговия с ток КЕВР вече да не получава бюджетна субсидия, а да се издържа от таксите за лицензиране и налаганите глоби, които надхвърлят значително отпусканите от хазната годишни средства.

КЕВР вероятно ще започне да се издържа от такси и глоби

За самофинансиране на КЕВР по подобие на БНБ и КФН се говори упорито в последните месеци и се предлага от различни експерти от сектора. Според работодателите само така енергийният и воден регулатор може да привлече и задържи високо квалифицирани кадри и да изпълнява сериозно ангажиментите си по контролиране на енергийния пазар.

Асоциацията дава за пример, че през 2017 г. от такси и санкции КЕВР е внесла 13 млн. лева в бюджета, а е получила около 5 млн. лева субсидия за издръжка. Тя посочва, че при новите отговорности на комисията субсидията няма да е достатъчна на комисията да стане силно звено за контрол на свободния електроенергиен пазар, който през 2018 г. ще стигне 70% спрямо 30% регулиран пазар.

Таско Ерменков посочи, че отдавна говори за такъв тип самофинансиране от парламентарната трибуна и подобна промяна ще бъде предложена. "Имаме дълг към комисията като дофинансиране на дейността й, тъй като то не съответства на обема работа и на очакванията от тях. Ще говоря с председателя дали не може да се премине към самофинансиране, но дали ще стане с тези поправки не е ясно, защото по средата на годината е трудно да се променят нещата с бюджета на държавна институция", посочи представителят на БСП..

Делян Добрев също подкрепи идеята и каза, че дори са водени с финансовото министерство разговори за подобна промяна, но все още няма крайно становище на ведомството на Владислав Горанов.

Но дори и да не стане това намерение, от следващата година бюджетът на комисията ще бъде увеличен заради новите й правомощия да следи борсовата търговия, заяви Добрев.

Заплатите на комисарите обаче ще се определят от парламента

За да не се получават изкривявания както в Комисията за финансов надзор, която мина на самоиздръжка от таксите на конторлираните от нея дружества и месечната заплата на шефката й надхвърли рязко 13 хил. лв., при КЕВР ще се предвиди одобряване на разходите на комисията за заплати от парламента. Обсъжда се излишъкът от събраните от КЕВР през годината средства от лицензионни такси и наложени санкции средства да се внася във Фонда за сигурност на енергийната система, каза Добрев. "Заплатите ще бъдат повишени, за да може експертите да се изправят срещу монополи, но няма да допуснем цялата допълнителна сума да отиде за заплати", допълни той.

Колегата му Ерменков пък посочи, че при повишаване на административния капацитет на енергийния и водния регулатор ще се повишат и приходите от санкции срещу некоректните енергийни фирми.

Относно намеренията за физическото разделяне на регулатора на енергиен и воден, заради реформата във Вик сектора, Делян Добрев каза, че е против това. "Имаме добре работещ регулаторен орган и не виждам смисъл той да се дели", заяви представителят на ГЕРБ.

Дата: 04.04.2018

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 2409