Дата: 09.05.2018

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 573

Днес, на Деня на Европа, Европейската комисия стартира обществена онлайн консултация, насочена към всички европейски граждани, като ги приканва да споделят своите виждания за посоката, в която Европейският съюз следва да поеме в бъдеще.

Тази единствена по рода си консултация — част от по-широкия дебат за бъдещето на Европа, чието начало беше поставено с Бялата книга на Комисията на 1 март 2017 г., беше подготвена от форум от 96 граждани от 27-те държави членки, които се събраха, за да решат какви въпроси да поставят пред своите съграждани.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: В навечерието на европейските избори е време да решим какво ще представлява Европейският съюз от 27 държави. При всички положения той трябва да бъде изграден от европейските граждани. С проучването, което стартираме днес, поставяме въпроса пред всички европейци: Какво бъдеще искаме за себе си, за децата си и за своя Съюз? Сега е моментът европейските граждани да изразят мнението си, високо и ясно, по въпросите, които ги засягат, и за това, което искат техните лидери да предприемат по тези въпроси.

На 5—6 май Комисията свика за първи път граждански форум, който да изготви проект за обществена консултация. По покана на Европейския икономически и социален комитет група от 96 европейски граждани се събраха в Брюксел и изготвиха съвместно онлайн проучване от 12 въпроса. Това уникално упражнение по демокрация на участието означава, че гражданите са в центъра на дискусията относно бъдещето на Европа.

Това е част от продължаващия дебат относно бъдещето на ЕС с 27 държави членки, започнал с Бялата книга на Комисията от 1 март 2017 г. Гражданите вече могат да дават своите мнения онлайн, а настоящата консултация ще допълни тази възможност. Освен това онлайн консултацията ще се проведе успоредно с текущите диалози и консултации с гражданите, организирани от Европейската комисия и от държавите членки. От 2012 г. насам са проведени почти 700 интерактивни обществени дискусии в 160 града. Комисията ще увеличи честотата им в периода до изборите за Европейски парламент през май 2019 г., като целта е да бъдат организирани още 500 прояви.

В допълнение към работата на Комисията, диалози с гражданите вече се организират от националните правителства във всички държави членки вследствие на инициатива, подета от Франция и подкрепена от държавните и правителствените ръководители на бъдещия Европейски съюз от 27 държави. Комисията споделя своя опит с държавите членки. Консултацията ще продължи до срещата на върха в Сибиу на 9 май 2019 г. Комисията ще представи пред държавите членки междинен доклад относно процеса, свързан с Бялата книга, на заседанието на Европейския съвет през декември 2018 г. Окончателен доклад ще бъде представен на първата среща на върха на ЕС-27 в Сибиу, Румъния, която ще се проведе на 9 май 2019 г., само няколко седмици преди изборите за Европейски парламент.

 

Контекст

С публикуването на Бяла книга за бъдещето на Европа през март 2017 г. Комисията постави началото на нов дебат за бъдещето на ЕС от 27 държави. Членовете на Комисията пътуват из цяла Европа и изслушват вижданията на гражданите по различните предложени сценарии, като по този начин всеки има възможност да допринесе за определянето на бъдещето на Съюза.

 

За повече информация

Онлайн: Консултация с гражданите за бъдещето на Европа

Информационен документ: Диалог с гражданите преди изборите за Европейски парламент

Брошура: Диалози с гражданите за бъдещето на Европа

Бяла книга за бъдещето на Европа