21.05.2018

2022 г.: Готов газопроводът България-Сърбия

България и Македония ще си сътрудничат в пилотен проект за интеграция на енергийните пазари между държава-член на ЕС и договаряща се страна по Договора за създаване на Енергийната общност. Това е регламентирано в Меморандума между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на икономиката на Република Македония за обединение на електроенергийните пазари в сегмента „ден напред", съобщи пресцентърът на енергийното министерство.

Документът бе подписан днес от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и македонския й колега - министъра на икономиката Крешник Бектеши, в рамките на срещата на високо равнище ЕС - Западни Балкани, която се провежда в София.

Меморандумът цели създаването на равнопоставена правна и регулаторна основа за обединяването на пазарите на електроенергия „ден напред" между двете държави при недискриминационни и справедливи условия.

Подписването на документа между двете страни е елемент от общите усилия за свързаност в енергийния сектор, създаване на работни места и развитие на конкурентен и интегриран енергиен пазар в региона, изцяло в синхрон с последователната политика на Република България за гарантиране на устойчиви и достъпни енергийни доставки за Югоизточна Европа.

***

България и Сърбия обявиха окончателното съгласуване на плановете по строителството на газопровод-интерконектор, който ще обедини газоразпределителните мрежи на двете страни. По данни на министерството на енергетиката на България не по-късно от май 2022 г. обектът трябва да бъде въведен в експлоатация, предава Regnum.

Декларацията за строителството на газопровода е подписана в рамките на състоялата се в София среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова и Александър Антич. София и Белград са се договорили да сформират съвместна работна група, в чиито рамки ще се съгласуват всички възникващи въпроси по строителството и контрола на всички етапи от осъществяването на проекта.

Министерството на енергетиката на България съобщава, че оператор на бъдещия газопровод на територията на републиката ще бъде националният оператор „Булгартрансгаз“.

Дата: 21.05.2018

Източник: Economynews.bg

Прочетено: 2482