05.07.2018

Днес Пиер Гатаз пое председателството на BusinessEurope. Главният изпълнителен директор на Radiall и бивш президент на Френската бизнес и работодателска федерация "MEDEF ", наследява на поста Ема Марчеглялия, която ръководеше най-влиятелната европейска бизнес организация два поредни мандата.

Два от най-важните приоритети на Пиер Гатаз ще бъдат увеличаването на заетостта и растежа в цяла Европа и борбата срещу протекционизма.

Коментирайки последните събития в международната търговия, новият президент на BusinessEurope заяви:

"По време на едностранни действия, които подкопават търговските правила и институциите, които ги налагат, Европа трябва да покаже международно лидерство. Ние сме много загрижени от ескалацията на мерките, които биха могли да се превърнат в пълна търговска война. Отворените пазари и базираната на правила търговия са от ключово значение за запазване на международното лидерство и подкрепа на конкурентоспособността на европейските предприятия."

Говорейки за това как Европа трябва да отговори, Гатаз добави:

"Европейският съюз трябва да продължи да защитава своите интереси, в съответствие с правилата на Световната търговска организация, с положителна търговска програма, като сключва амбициозни споразумения със съмишленици. С подписването на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония следващата седмица ще покажем как можем да работим заедно, като отваряме пазари и модернизираме правилата за търговия, които са от полза както за компаниите, така и за гражданите в ЕС и Япония".

Дата: 05.07.2018

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 5406