19.07.2018

Комисията иска от държави членки да транспонират в националното си право законодателството на равнище ЕС в областта на киберсигурността

Комисията реши днес да изпрати официални уведомителни писма до 17 държави членки с цел осигуряване на пълното транспониране в националното право на първият законодателен акт на равнище ЕС в областта на киберсигурността. Това решение се отнася до следните държави членки: Австрия, България, Белгия, Хърватия, Дания, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния и Испания. С Директивата за мрежова и информационна сигурност (Директива за МИСДиректива 2016/1148/ЕС) се цели да се постигне еднакво високо равнище на сигурност на мрежите и информационните системи в целия ЕС чрез развитие на националните способности в областта на киберсигурността, увеличаване на сътрудничеството на равнище ЕС и въвеждане на задължения за докладване на инциденти за операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги. Държавите членки трябваше да транспонират Директивата за МИС в националното си право до 9 май 2018 г., след като тя влезе в сила през август 2016 г. До момента 11 държави членки са съобщили на Европейската комисия за пълното транспониране на Директивата и понастоящем по отношение на тях се извършва проверка на транспонирането с цел да се потвърди пълното транспониране. Другите държави членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма, изпратени от Комисията. В противен случай Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище.

Природа: Комисията иска от БЪЛГАРИЯ да подобри прилагането на законодателството на ЕС за опазване на природата

Комисията изпраща допълнително официално уведомително писмо на България във връзка със системни пропуски на страната при прилагането на законодателството на ЕС за опазване на природата. С Директивата на ЕС за птиците (Директива 2009/147/ЕО) и Директивата на ЕС за местообитанията (Директива 92/43/ЕИО на Съвета) се установява мрежа на равнище ЕС от защитени зони „Натура 2000“. В зоните по „Натура 2000“ могат да се извършват икономически дейности, при условие че няма неблагоприятно въздействие върху целостта на зоните. В България кумулативното въздействие от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по „Натура 2000“ систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, е били разрешено независимо от наличието на такава заплаха. Проблемът бе установен за първи път преди десет години и въпреки че оттогава България е предприела някои мерки за решаването му, този структурен проблем продължава да съществува и Комисията редовно получава оплаквания относно планове и проекти, разрешени въз основа на недостатъчни оценки или дори при липсата на подходящи оценки. Ето защо Комисията реши да изпрати допълнително официално уведомително писмо на България, като предостави на страната срок от два месеца за отговор. В противен случай Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище.

Съюз на сигурност: Комисията призовава 14 държави членки да приложат новите правила относно резервационните данни на пътниците (PNR данни)

Днес Комисията реши да изпрати официални уведомителни писма на следните държави членки (Австрия, България, Гърция, Естония, Испания, Кипър, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Чешката република) за това, че не са съобщили за приемането на национално законодателство за цялостното транспониране на Директивата за резервационните данни на пътниците (Директива 2016/681). Държавите членки трябваше да транспонират Директивата в националното си законодателство до 25 май 2018 г. Резервационните данни на пътниците се отнасят до информацията, предоставяна от пътниците на въздушните превозвачи при резервирането и регистрирането за полети. Тези данни може да включват информация, като например име на пътника, дати и маршрути на пътуването, номер на мястото, багаж, данни за връзка и платежни средства. Директивата изисква държавите членки да създадат национална система за събирането, анализа и обмена на резервационни данни на пътниците за целите на правоприлагането, при пълно спазване на гаранциите във връзка със защитата на данните. Обработването на резервационните данни на пътниците е важен инструмент за борба с тероризма и тежките престъпления, тъй като спомага за проследяването на подозрителни модели на пътуване и за идентифицирането на потенциални престъпници и терористи, включително такива, които преди това не са били известни на правоприлагащите органи. То е ключов елемент от Европейската програма за сигурност и основен градивен елемент за постигането на ефективен и истински Съюз на сигурност. През последните няколко години Комисията положи всички усилия, за да помогне на държавите членки да развият националните си системи за резервационни данни на пътниците, предоставяйки им експертен опит и финансиране и улеснявайки обмена на най-добри практики. Въпреки това, за да достигне рамката за резервационните данни на пътниците своя пълен потенциал, е от основно значение системите на всички държави членки да започнат да функционират. Съответните държави членки разполагат с два месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо, като след изтичането на този срок Комисията може да обмисли възможността за изпращане да мотивирани становища. Комисията ще продължи да предлага подкрепа и да предоставя насоки на онези държави членки, които все още не са завършили работата по въвеждането.

Алтернативни горива: Комисията призовава настоятелно БЪЛГАРИЯ и ПОЛША да приложат изцяло правилата на ЕС за разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива

Комисията призова България и Полша да транспонират изцяло европейските правила относно инфраструктурата за алтернативни горива (Директива 2014/94/ЕС). Тези правила, включващи, наред с другото, хармонизираните стандарти за инфраструктурата за алтернативни горива и основните разпоредби, които дават възможност за електрическа мобилност, играят важна роля за функционирането на вътрешния пазар на ЕС. Те имат също така за цел да се намали зависимостта на транспорта от нефта и да се смекчи въздействието на транспорта върху околната среда. Тези две държави членки трябваше да са транспонирали тази директива най-късно до 18 ноември 2016 г., но според службите на Комисията не са транспонирали някои от оперативните разпоредби преди посочената дата. Те разполагат със срок от два месеца за отговор. Ако не направят това, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.

 

Дата: 19.07.2018

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 2409