07.09.2018

За последните 10 г. инвестициите у нас отвън са 8-9 пъти по-малко, каза зам.-председателят на БСК в Денят на живо (Канал 3)

Пикът на чуждестранни инвестиции в България е 2007, частично 2008 г., и ако сравним с 2017 г., сега са близо 8-9 пъти по-малко привлечените инвестиции от чужбина. В момента Сърбия и Хърватия ни изпреварват по инвестиции на единица Брутен вътрешен продукт. Това обяви в "Денят на живо" заместник-председателят Българската стопанска камара на Камен Колев. 
 
"Причините сме ги анализирали, но ние правим сравнителен анализ доколко са привлекателни съседните страни около нас", продължи той. "Прави впечатление, че като интензитет на инвестициите - тоест на единица БВП колко инвестиции отвън привличаме, ние изоставаме далеч зад Сърбия, зад Хърватия. Сърбия все пак не е в ЕС, там инвестициите са в пъти повече чуждестранните - това е въпрос на държавна политика, на бизнес среда", каза Камен Колев.
 
В сравнение с Румъния стоим малко по-добре, добави той. "Преди 4-5 г. тази разлика с Румъния беше 2 пъти повече инвестиции на единица БВП, а сега е 20%", посочи тенденцията той.
 
Анализът на чуждестранните инвестиции в момента на Българската стопанска камара сочи, че "по-голямата част са за разширение на вече направени инвестиции, но все пак чисто зелените инвестиции липсват."
 
Продължава да е висок относителният дял на "не толкова добрите чуждестранни инвестиции - в недвижими имоти. Защото разширяването на една клонова мрежа, разбира се, че подобрява услугата, но няма мултиплициращ ефект в бизнеса", изтъкна Камен Колев.
 
Той изброи причините. "Основната причина, според нас, е недостатъчната работна ръка - това е първият въпрос на инвеститорите: квалифициран и неквалифициран. Вторият въпрос е този за инфраструктурата.
 
На трето място бих поставил проблема че сме на едно от последните места по възможностите за свързване към мрежови оператори. Тук проблемите са не толкова за наредби, а по-дълбоки, опират до основни закони - Закона за устройство на територията, поведението на общините. Трябва да се промени за да се съкрати това време", каза Камен Колев.
 
Той посочи, че заплащането у нас през последните 5 г. се е удвоило, но "все още сме далече от възнагражденията, които може да получат на Запад." "За 5-10 г. не можем да достигнем този стандарт", прогнозира Камен Колев.
 
"България е атрактивна с условията, вкл. и заплащането., по отношение на работна ръка отвън с едни прилични възнаграждения - привлекателни сме за украинци, беларуси, за тях и условията за живот, и възнагражденията са достатъчни", отчете зам.-председателят на Българската стопанска камара.
 
Камен Колев обърна внимание и върху една положителна тенденция. "Обърна се структурата на износа: преобладаващи бяха добивните продукти, сега водещи са електротехническата промишленост и машиностроенето заради хай-фай инвестиции в тези сектори", заяви Камен Колев и наблегна на няколко предложения на бизнеса към властта за подобряване на средата за чуждестранните инвеститори.
 
"По отношение на бизнес средата това е електронния обмен с администрацията, решаването на търговски спорове, защита на тази собственост. Важно е да се предприемат мерки за стабилност и предвидимост на законодателството. За да стане това електронно правителство, за което отдавна говорим, но нищо не е направено", констатира Камен Колев.
 
"Предлагаме не клиентът да доказва факти и да носи документи по гишета, а да декларира че отговаря на всички условия, и администрацията да е тази, която да проверява дали е така. Само тогава тя ще се заеме сериозно да въведе това електронно обслужване", убеден е Камен Колев.
 
Целият разговор с Камен Колев - вижте във видеото.

Дата: 07.09.2018

Източник: Канал 3

Прочетено: 3145