13.09.2018

По покана на председателя на Федерацията на австрийската индустрия (ФАИ) Георг Капш, изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев посети днес, 13 септември 2018 г., централата на Камарата във Виена, където разговаря с Михаел Льови – директор „Международни отношения“.

В хода на разговора бяха изтъкнати множеството прилики между България и Австрия, както и успешното бизнес сътрудничество между двете страни. „Двете държави имат приблизително еднакви територии и население. И двете държави се управляват от коалиции на дясна партия и националистически формации. И двете държави председателстват ЕС през 2018 г. БСК и ФАИ, като членове на BusinessEurope, имат отговорности при организирането на Европредседателството, успоредно с националните правителства“, отбелязаха участниците в разговора.

Заедно с това, бяха отчетени и съществуващите разлики в устройството и функционирането на работодателските организации в България и Австрия, както и състоянието на трипартитния диалог ("държава-работодатели-синдикати") в двете държави. Михаел Льови запозна Радосвет Радев с някои актуални постижения на австрийските работодатели в комуникацията им с държавните институции, най-вече в сферата на трудовото законодателство. „Често работодателите са творци на новите регламенти. Благодарение именно на нашите усилия, в Австрия беше променена нормата за максимално допустимата продължителност на работния ден – от 8 на 12 часа, което подпомага преодоляването на дефицита на работна ръка“, сподели австрийският домакин.

От своя страна, Радосвет Радев представи вижданията на българските работодатели по актуалните проблеми, стоящи пред бизнеса у нас, вкл. по отношение на пазара на труда и липсата на работна ръка, необходимостта от нормативна стабилност и дългосрочна прогнозируемост на бизнес средата, по-високо качество на базовите обществени системи – образователна, съдебна и др. Г-н Радев сподели и личното си предизвикателство да поеме управлението на БСК през лятото на тази година. Той не скри амбицията си да работи за модернизирането на камарата, за което получи категоричната подкрепа и готовност за съдействие от страна на ФАИ. „Вашият организационен опит е безспорен и високо ценен от мен, затова приемам с благодарност подадената партньорска ръка. Нямам съмнение, че отличната комуникация между нашите две организации ще се запази и занапред, особено в рамките на BusinessEurope, където заедно ще продължим да работим за една по-сигурна и просперираща Европа“, каза в заключение изпълнителният председател на БСК.

В рамките на визитата си във Виена Радосвет Радев посети и Виенския икономически форум, където се срещна с посланик Елена Кирчева - генерален секретар на Форума.

Двамата обсъдиха по-нататъшното интензивно сътрудничество между БСК и Виенския икономически форум, а като признание за досегашното партньорство Елена Кирчева получи от Радосвет Радев почетния сребърен знак на Българската стопанска камара. От името на Борда на Виенския икономически форум новият изпълнителен председател на БСК бе отличен с плакет, изобразяващ Златната маска от Шипка на тракийския цар Терес.

Дата: 13.09.2018

Източник: БСК

Прочетено: 8241