26.09.2018

"Иновейшън акселерейтър България" ще инвестира в по 5 компании годишно по 25 хил. евро

Нов фонд, който ще финансира стартиращи и иновативни компании, създават основателите на "Иновейшън акселерейтър България". Ресурсът за това ще е изцяло частен. Организацията, която е специализирана в подпомагането на иновативни бизнеси, продукти и услуги, ще може да инвестира в пет дружества годишно чрез предоставянето на начален дялов рисков капитал в размер на по 25 хил. евро, или общо 125 хил. евро. Вече има набелязани потенциални клиенти на фонда, както и заинтересувани от участие инвеститори, коментира за "Капитал" мениджърът на новия фонд Леона Асланова.

Очаквано включване

Структурирането на собствен фонд идва, след като "Иновейшън акселерейтър България" кандидатства в един от конкурсите на държавния Фонд на фондовете за мениджър на инвестиционен фонд, захранван с публичен ресурс. Продължилата повече от девет месеца процедура обаче беше неуспешна за организацията, но в подготовката й екипът е набрал необходимия ресурс и е осъществил контакти както със стартиращи предприемачи, така и с инвеститори и други институции, финансираща стартъпи в България. Това е дало увереност от необходимостта за включване на "Иновейшън акселерейтър България" в екосистемата, още повече че това би допълнило дейността й в откриването, промотирането и подпомагането на иновации в бизнеса.

Кой може да е клиент

Целевата група клиенти на новия фонд са ранни предприемачи и проекти, до които до момента не е достигало постоянно целево финансиране. Те са един от новите източници на качествени бизнес идеи за средата според мениджърите на новия фонд. Според тях не бива да се пренебрегва и сегментът на така наречените вече "провалили се" предприемачи, които са стартирали първата си компания, но не са били успешни, а набраният опит би им помогнал да се представят по-добре в следващия си проект.

Относно секторния профил екипът ще държи в сърцевината на финансираните компании да стои дигитална експертиза, което не означава задължително дигитални проекти, уточняват от "Иновейшън акселерейтър България".

Екипът на новия фонд

Ключови лица във фонда са основателят на организацията Леона Асланова, която е консултант в областта на иновациите на големи международни корпоративни клиенти и академичен преподавател, Ангел Ангелов, който е финансист и експерт по бизнес развитие на стартиращи компании с международен опит, и Венеция Нецова-Ангова, която е била проектен ръководител на над 50 предприемачески инициативи в българската стартъп среда.

 

Дата: 26.09.2018

Източник: в. Капитал

Прочетено: 2627