01.11.2018

София, 1 ноември 2018 г. Модерните световни тенденции в пивоварната наука и технология бяха водещите акценти на есенното издание на Национална бирена академия, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ). На специално събитие в София, изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция (EBC) - Джон Брауер, представи иновативни разработки в пивопроизводството и сподели актуални новини за развитието на бирената индустрия в Европа.

Европейската пивоварна конвенция е най-престижната научна организация на Стария континент, която разработва методите и процедурите за качествен контрол във всички етапи на производството на бира – от суровините – до опаковките. Огромна експертна информация е събрана в току що публикуваното издание Аналитика ЕВС, в което са включени 400 актуализирани и нови физико-химични, микробиологични, сензорни и др. методи, които се използват в съвременното производство на бира. Те обхващат всички аспекти и етапи на технологичния процес и са приложими включително при разработването на нови продукти.

 „Българските пивоварни компании работят в пълен синхрон с изискванията на ЕВС за качествен контрол върху категорията. Всички колеги поддържат високо ниво в различните направления на пивопроизводството, като водещи са инвестициите в оборудване, иновации, продуктово развитие. Само за първата половина от тази година капиталовите вложения на членове на СПБ възлизат на 25 млн. лева. Инвестициите за развитие на човешките ресурси на годишна база са 7 млн. лева, а продуктовото портфолио на индустрията през тази година е разширено с над 21 нови предложения. Тази динамика на сектора, дава отражение и върху представянето в европейски мащаб.“, коментира изпълнителният директор на СПБ – Ивана Радомирова.

Според статистиката на Пивоварите на Европа, българската бирена индустрия запазва добри позиции, като остава в първата половина на класацията в ЕС според различните икономически показатели. На 13-то място сме по продажби на бира и на 15-то място в Европейския съюз по производство на пиво. По обем на продажбите за 2017 г. първите три места се заемат от Германия, Великобритания и Испания. По показател производство Германия запазва лидерската си позиция, следвана отново от Великобритания, а трета е Полша.

За българските почитатели на бирата, изпълнителният директор на ЕВС потвърди: „Бирата е напълно натурален продукт, произвеждан в модерни пивоварни с различен мащаб, а технологиите съчетават традициите с иновациите и тенденциите на световния пазар. В съвременната глобална среда това е водещ приоритет, който стимулира както научните разработки, така и развитието на бранша в различните точки на света“.

Все по-търсено от потребителите е пивото с ясно изразен и плътен малцов вкус, при което ароматните компоненти на хмела по-слабо се усещат. Сред световните тенденции са и разработките на безглутенова бира и пива с повишен антиоксидантен капацитет, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени. Наскоро те представиха технологични решения за получаване на пиво с подобрени антиоксидантни и функционални характеристики, постигайки по-високо ниво на антиоксидантите в крайния продукт в диапазона 34% - 50%. През следващата година предстои да бъде реализиран нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на ксантохумол в българските бири.  

 За Европейската пивоварна конвенция

Европейската пивоварна конвенция (European Brewery Convention – EBC) e създадена през 1947 г. и е първата международна научна организация за развойна и научна дейност в пивопроизводството. От 2007 г. ЕВС се присъединява към Пивоварите на Европа, запазвайки статута си на самостоятелно научно сдружение.

 За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация моля вж. www.pivovari.com

 

Дата: 01.11.2018

Източник: Съюз на пивоварите в България

Прочетено: 8473