24.11.2018

Притеснително е, че има 30 пъти ръст на българските инвестиции в странство, коментира председателят на БСК в интервю за бТВ

В България не са бедни само работещите и протестиращите, бедни са капиталистите. Защото така стана цялата икономическа система на България, за съжаление, с ниска добавена стойност”. Това обяви в предаването на бТВ „Тази събота” изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

Той допълни, че дълги години България не е произвеждала скъпи неща и едва сега има такова производство донякъде в IT сектора.

Здравеопазването е една от областите, където тези проблеми са най-страшни. Миграционните процеси са изключително отчетливи. Всичко качествено като работна ръка в здравеопазването се изтегля в големия град. В здравеопазването частните болници изтеглят всичко от малките провинциални болници. Проблемът е, че там голяма част от хората, които остават, работят след пенсионна възраст. Конкретно за здравеопазването само за следващата година бюджетът се увеличава с половин милиард, но е една от областите с най-лошо управление на средства”, категоричен е Радосвет Радев.

Председателят на БСК коментира протестите и приликите между тези сега и тези от времето на Жан Виденов. „Има много прилики и разлика с протестите сега и по времето на Жан Виденов. Тогава те бяха отразявани от една медия, а сега от всички. Хората бяха тогава срещу нещо конкретно – управлението на Жан Виденов. Сега не са конкретни – започват да протестират срещу всичко. Нещата се генерализират и от това генерализиране всеки намира нещо за себе си. Напълно основателни са протестите". Радев изрази съгласие с думите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че протестите затрудняват икономиката, но е на мнение, че всеки има право да изразява недоволството си.

"Предвижданият бюджет за 2019 година бе определен като най-социалния и това наистина е така. Едва тази седмица  обаче българският работодател имаше среща с правителството. Обикновено синдикатите отиват и сугистират правителството и се действа. Истината е, че в последните десет години бизнес средата се усложнява системно, всяка година. Увеличаването на социално-осигурителните тежести пречи да се вдигат заплатите", каза още Радосвет Радев.

Председатеят на БСК коментира и смяната на вицепремиера Симеонов: "За бизнеса няма значение дали вицепремиерът ще е Валери Симеонов или Мариана Николова. В една съвсем свободна среда се дава възможност за комуникиране. На всички срещи със Симеонов той казваше, че наистина разбира проблемите ни и съм уверен, че е така. Сега очаквам това и от Мариана Николова."

По думите на Радосвет Радев, за 10 години чуждестранните инвестиции са спаднали с 85 процента. "Тревожното е, че има 30 пъти ръст на българските инвестиции в странство. В целия свят е нормално бедните хора да отиват да търсят работа. Страшното за икономиките е, когато стигнат до това богатите да отиват да инвестират другаде. В момента българските бизнесмени инвестират повече в чужбина, отколкото тук. Това какво значи? Че привлекателната среда в България ги задържа и им предлага нещо атрактивно? Айде, бе!”, каза председателят на БСК.

Радосвет Радев засегна и обществените поръчки. „Истината около обществените поръчки е, че толкова малко хора останаха, че може да се окаже, че тези са единствените работещи хора. В момента има обществени поръчки, които предизвикват нулев интерес. Такова нещо не помня да се беше случвало досега. Най-вече в областта на строителството. Сега просто никой не иска да работи просто ей така”.

В отговор на въпрос дали има реални условия за нови предсрочни избори, Радев изрази мнението, че не вижда реални условия за това: "Няма технологично време и механизмите са такива, че е по-скоро невъзможно", смята Радосвет радев.

Вижте цялото интервю във видеото!

Дата: 24.11.2018

Източник: БСК

Прочетено: 7495