11.12.2018

Новите инвеститори не бързат да влагат средства в България, а български инвеститори се насочват извън страната. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Добри Митрев – главен секретар на Българската стопанска камара.

Като причина за това той посочи бавните и пасивни реформи и посочи спешните мерки, които трябва да се предприемат:

„Трябва реформа в трудовото ни законодателство. Трябва да имаме гъвкаво законодателство, така че да допусне и новите форми на заетост. Категорична реформа в образователната ни система“.

„Едва ли България, макар и при благоприятната икономическа обстановка през тази година, да има някакви успехи и постигнат ръст на Брутен вътрешен продукт и икономически растеж от приблизително 4%, това число не е достатъчно за това да достигнем благосъстоянието на българската държава и общество. За нас е необходимо с много по-сериозни темпове, с догонващ за развиващата ни се икономика темп да настигнем особено страните от Централна и Източна Европа, които в последните години бележат икономически ръстове по-високи от тези, които са в България“, коментира още Добри Митрев.

Той цитира статистически данни, според които страната ни е на 11-о място в ЕС по ръст на БВП, нареждайки се сред почти всички нови страни-членки от Централна и Източна Европа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Дата: 11.12.2018

Източник: БНР

Прочетено: 3666