19.12.2018

Заплащането на нощния труд трябва да се определя според браншови специфики и колективно договаряне, коментира д-р Галинка Павлова, БЛС, и Томчо Томов, БСК, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Има консенсус, че заплащането на нощния труд – 0.25 ст., е минимално и базово и че би могло да се преразгледа. Оттам започват някои различия. Работодателите считат, че то не трябва да се регулира от държавата. Това предложение на КТ Подкрепа за увеличаване с някъде около 1000% на 2.50 лв. е много рязко", уточни Томчо Томов.

"Второто противоречие е свързано с това, че се коментира, че навсякъде нощният труд се заплаща по 0.25 ст., което не е вярно. Там, където има колективно договаряне, възнаграждението варира от 0.50 ст. до 2 лв. Единствено в сектори с държавни предприятия прагът е оставен минимален. Бихме предложили специфики по отделни сектори, по които да се формира възнаграждението. Но не сме съгласни на драстични скокове и регламенти, които да задължават работодателите да увеличават с 1000% на нощния труд. Разумното увеличение е това, което е постигнато в колективното договаряне".

вж. ВИДЕО

Дата: 19.12.2018

Източник: Bloomberg

Прочетено: 3016