30.01.2019

Българската стопанска камара ще осигурява гост лектори от реалния бизнес на най-новата в страната Гимназия по програмиране в Бургас.

Българската стопанска камара ще осигурява гост лектори от реалния бизнес на най-новата в страната Гимназия по програмиране в Бургас. Това ще са личности, които с опитности и пример ще мотивират и вдъхновяват младите хора за бъдещата им реализация. "За нас това е важна стъпка, която ще направи самото обучение по-вълнуващо и достъпно за учениците. Благодаря на председателя на Камарата - г-н Радосвет Радев, защото той прозря нуждата ни в зародиш и предложи решение. Той е визионер и се радвам, че с тази инициатива помага за развитието на Бургас", каза в ефира на Дарик Югоизток кметът на Община Бургас - Димитър Николов. 

Припомняме, че преди повече месец беше подписан меморандум за сътрудничество между Бургаската IT гимназия и Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес /БСК/ подписаха меморандум за сътрудничество в областта на информационните и комуникационни технологии. Най-новото българско училище и бизнеса ще си партнират за развитие и на професионалното образование в областта на технологиите и кибер-сигурността.

Кметът Димитър Николов е категоричен, че образователната политика ще бъде приоритет и през настоящата 2019 година. Ето защо, в предизборен период, той предложи на местния парламент бюджет, 40% от който е насочен към иновативни образователни проекти. Те ще обхванат обучение от детските градини до завършване на средното образование в Общината. По предложение и с пилотната реализация в Община Бургас на ранното компютърно обучение, програмата вече е заложена от МОН и ще обхване страната. 

"Последните проучвания сочат, че до 15 години 100% от професиите ще са зависими от технологиите. Предстои голяма трансформация в образованието, която чертае различни перспективи пред нас. Искам бургаските деца да бъдат здрави и адекватни на това търсене и за това вярвам, че именно в това трябва местната власт да положи най-големи усилия", каза Николов.  

Той определи Бюджет 2019 като справедлив и анти-предизборен. "В него не са заложени средства за външни дейности, които гражданите да видят в ролята си на гласоподаватели. Точно обратното - залагаме на дългосрочна визия. Осигуряваме по-голямата част от капиталовите средства на града в сферата на образованието", каза още той. 

По думите му, резултатите от всички тези усилия ще бъдат видими вероятно след 5 години, но ще са положителни и устойчиви. 

Повече по темата, чуйте в звуковия файл

Дата: 30.01.2019

Източник: darikradio.bg

Прочетено: 5848