21.02.2019

За първи път в България Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, заедно със своите партньори, стартира учебна програма ”E-commerce Success” с продължителност от два семестъра. Тя предоставя познания и практически умения за стартиране, маркетиране и устойчиво развитие на електронен бизнес. Лекциите и упражненията ще се водят от утвърдени преподаватели от СУ и доказали се практикуващи експерти с дългогодишен опит в електронната търговия. За инициативата OFFNews разговаря с Добри Митрев, главен секретар на БСК. Работодателската организация е един от партньорите в нея.

- Съвсем скоро в Стопанския факултет на Софийския университет ще стартира учебната програма за стартиране на електронен бизнес ”E-commerce Success”. БСК е един от партньорите в тази инициатива. Защо се ангажирахте с нея?

- Формалната страна на нещата е, че Българската е-комерс асоциация (БЕА) е един от най-новите членове на БСК, но макар и сравнително от скоро да работим съвместно, вече имаме добре изградени взаимоотношения и сме силно впечатлени от тази организация. Те са един чудесен пример за работеща браншова структура, която има конкретни, ясни цели, отлична експертиза и амбициозни проекти, които с удоволствие споделяме и подкрепяме.

От друга страна, електронната търговия изисква специфични, мултидисциплинарни знания, умения и компетенции, които трябва да бъдат изграждани структурирано, чрез целенасочени програми и методики, все още непознати за ортодоксалното университетско образование у нас. В този смисъл, инициативата на БЕА е силно иновативна и ценна, а това заслужава подкрепа.

- Сякаш малцина свързват стартирането на успешен бизнес в интернет с чисто академичната среда на обучение. Къде е пресечната точка? 

- Като всеки бързо развиващ се сектор, електронната търговия има нужда от обучени кадри, вкл. за мениджърски позиции, а защо не и за предприемачи, стартиращи и развиващи такъв бизнес. Новата икономика изисква изцяло нови умения и компетенции, които трябва да се изграждат бързо и ефективно, защото точно толкова бързо и „ефективно“ остаряват и губят актуалност. Няма по-ефективен начин от това хората от практиката да предадат опит и знания. Убедени сме, че именно симбиозата между бизнеса и университетите е бъдещето на образованието – това е посоката, която трябва да следваме, ако искаме да обърнем негативната картина в сферата на квалификацията и уменията на работната сила у нас.

В съвместната инициатива “e-commerce success” на Софийския университет, БЕА, БСК и Фондация “E-commerce Success” ще се включат над 30 топ лектори-практици от е-комерс бранша, покриващи цялата е-комерс екосистема. Лекциите и упражненията ще се водят от утвърдени преподаватели от СУ и доказали се практикуващи експерти с дългогодишен опит в електронната търговия от компании, с реализирани успешни проекти в България и чужбина. Един от най-ценните моменти в инициативата е, че всеки обучаем ще бъде напътстван от персонален ментор, който ще се грижи персонално за него и ще разяснява всички възникнали по време на обучението въпроси.

- Към кого е насочена програмата ”E-commerce Success” и каква ще е практическата полза за хората, които я завършат?

- Обучението ”E-commerce Success” е насочено към студенти, предприемачи, които сега стартират или вече са в процес на реализация на собствен проект за онлайн магазин на локалния и международните пазари, и служители от компании, които отговарят или ще отговарят за развитието на е-бизнеса на компаниите.

Първото по рода си у нас обучение ще предостави на мотивираните участници познания и практически умения за стартиране, маркетиране и устойчиво развитие на електронен бизнес.

- Кои са важните умения, които тази програма ще се опита да развие в курсистите?

- Двусеместриалната програма е с хорариум от 120 часа в четири модула, фокусирани върху планирането, създаването, маркетирането и развитието на електронен магазин, като дава знания, умения, увереност и подкрепа, за осъществяване на практика на един истински работещ електронен бизнес. Акцентът е поставен върху практиката и разработването на малки проекти в екип. В края на обучението всеки обучаем ще трябва да защити пред комисия практически курсов проект за електронния му магазин.

Успешно преминалите ще получат Диплом за успешно завършено обучение “E-commerce Success” , издаден от СУ “Св. Климент Охридски”, и сертификат Български е-комерс стандарт (ниво експерт), издаден от БЕА. За най-добрите студенти съществува реалната възможност да бъдат изпратени на стаж в чужбина или да получат стипендия от Фондация „E-commerce Success”.

- Какъв е интересът към инициативата, която трябва да уточним, че е съвсем нова за България?

- Различният и практически насочен подход на програмата се радва на солиден интерес. Лимитираният брой места, който бяхме предвидили в началото, се изчерпа буквално за няколко дни и се наложи да увеличим с 20 места изданието. Към днешна дата все още свободните места са 11. Тук е моментът да кажем, че има предвидени безплатни места за лица в неравностойно положение, които все още не са запълнени.

- Стартът на двусеместриалното обучение в СУ съвпада с един доста разгорещен дебат сред професионалистите за текстовете на новата Наредба Н-18. Много специалисти са на мнение, че тя поставя в неблагоприятно положение българските дружества, осъществяващи електронна търговия, в сравнение както с традиционните търговци, така и с международните електронни магазини. Така ли е наистина?

- БСК много точно е изразила позицията си относно Наредба Н-18. Ние подкрепяме идеята и нуждата от такава регламентация, но не и във вида, който е в момента. Категорично има нужда от диалог и корекции на текстове, които ако останат в този си вид, със сигурност ще поставят в неблагоприятно положения бизнеса, осъществяващ електронна търговия.

- Друго изискване на наредбата е всяка продажба през виртуален POS (Point of sale) да се отчита и на фискално устройство. Не е ли доста абсурдно всяка сделка да се въвежда ръчно в касов апарат?

 - Да, абсурдно е. Живеем във времена, в които има достатъчно технологии за решаване на този казус по модерен и приемлив за бизнеса, а и за държавата начин. Имаме и конкретни предложения, които сме споделяли публично и се надяваме да бъдат обмислени. Към момента обаче, готовността ни за диалог относно виртуалния POS и всички други предложения, които имаме, са по-скоро игнорирани.

Дата: 21.02.2019

Източник: OFFNews

Прочетено: 6485