26.02.2019

Липсата на медицински сестри е истинска катастрофа

Един от проблемите на финансирането в българската здравна система е, че Министерството на финансите не внася пълния размер на здравноосигурителните вноски за осигуряваните от държавата лица. Около това становище се обединиха зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Лъчезар Иванов и представителят на БСК и член на Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров по време на дискусията на Шести национален бизнес форум Фарма стратегия „Здраве за всички“, който се проведе днес.

По думите на проф. Димитров МФ плаща минималните вноски за лицата от 0 до 18 години и за пенсионерите. „Вноската за деца е 19,20 лв., а за пенсионерите – 22 лв. Същевременно разходите за лечението им средно са 65-70 лв.“, каза проф. Димитров.

Той разкритикува правителството и по отношение на големия брой хоспитализации, доплащането от пациентите, което достига 50%, липсващата политика за здравнонеосигурените лица, тъй като в момента с тяхното лечение се товарели основно болниците, за липсата на устойчива нормативна уредба и липсата на политика в държавата по отношение на медицинските кадри.

„За всичко това вече са взети мерки. 80 % от целите на правителството вече са реализирани чрез законодателни мерки“, отговори доц. Иванов.

Доц. Димитров обаче припомни, че най-страшно е положението с медицинските сестри, което модераторът на панела проф. Асен Гудев сравни с катастрофа. „По времето, когато аз бях зам.-министър на здравеопазването сестрите бяха 83 000, сега са 26 000. Това е страшно“, каза проф. Димитров. „Откакто сестрите станаха професионалисти по здравни грижи – изчезнаха. Към днешна дата липсата им е истинска катастрофа“, каза проф. Гудев.

Дата: 26.02.2019

Източник: Zdrave.net

Прочетено: 10779