26.03.2019

Позицията на IT директор във всички отрасли продължава да "поскъпва", показва анализ на БЕСА

Възнагражденията на българските управляващи директори са запазили нивата си през 2018 г. Доколкото има незначително увеличение, то е резултат най-вече от инфлацията. Това показва годишният анализ на Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА) сред компаниите, използващи услугите за директно търсене на висш мениджърски персонал. Изследването е изготвено на базата на възложени на БЕСА проекти и не претендира за представителност. В него са включени компании с персонал над 300 служители и оборот над 10 млн. евро.

Мениджърски възнаграждения през 2018 г.

Позиция Годишен доход (хил. лв.)
Генерален мениджър / Изпълнителен директор 110-135
Управител на център/Site Manager 86-104
Оперативен директор (непроизводствени компании) 62-74
Плант мениджър 78-94
Оперативен директор (производствени компании) 63-77
Финансов директор 79-98
Търговски директор 78-94
R&D/IT Директор 100-125
Маркетинг директор 54-66
Директор Верига на доставки 45-60
Директор Човешки ресурси 59-71

Източник: БЕСА

По-големи отклонения в заплащането на топ мениджърите се наблюдават в замисимост от сектора, собствеността и размера на компаниите, както и от прилагането на фирмени стратегии. Все още има компании с чуждестранни ръководители, но разликата в заплатите им с тези на локалните лидери все повече се стопява. Разграничението идва по-скоро от бонусите за изпълнение, предоставянето на акции или опции и допълнителните придобивки.

Непосредствено след управляващите директори по възнаграждение се нареждат ръководителите локални операции. Когато става въпрос за технологичния сектор тези позиции са достигнали върхово равнище, а условията са изцяло различни и индивидуално договорени в зависимост от нивото на бизнес услугата, използваната технология, екипът, който трябва да бъде ръководен, както от обхвата и мащаба на работната позиция.

Позицията на IT директор също е "поскъпнала", като тенденцията е видима във всички отрасли – IT поддръжка, продуктови софтуерни компании, фирми с вътрешни IT отдели, центрове, предоставящи (не само) IT услуги. Предизвикателството при подбора на кадри за тези роли остава в намирането на хора с лидерски компетенции и технически умения. Нараства търсенето на висши и средни мениджъри с експертен опит в секторите на кибер и информационната сигурност. Други позиции, които покачват нивото си на значимост за компаниите, са chief digital officer и chief transformation officer. Поради тези причини БЕСА очаква нарастващо търсене на такива професионалисти през следващите няколко години.

Плант мениджър/директор остава една от топ 5 най-високо платени позиции, като това е резултат от голямата активност и конкурентност в промишления сектор, наблюдавана през последните години. Нови фирми влизаха на пазара, други инвестираха в разширяване на мощности, а трети стартираха изцяло нови производства. От БЕСА обаче не очакват тази тенденция да се запази през следващите години, тъй като вече се наблюдава забавяне на откриването на нови производства и инвестиране по-скоро във вътрешни програми за допълнителна ефективност и възможности за развитие на бизнеса.

Интересно е, че докато заплащането на плант мениджърите се увеличава, нивата на възнагражденията на оперативните директори в производството намаляват. Подобна низходяща тенденция се наблюдава и в заплащането на ръководителите на верига доставки.

Заплащането на финансовите и търговските директори запазва сходно ниво с това на плант мениджърите. И двете позиции се развиват с нормалните за пазара темпове и остават основни за бизнеса, посоват от БЕСА. Движението при финансовите директори обаче е било по-сериозно, отколкото това при директорите продажби.

Ролята на маркетинг директора на местно ниво не е показала изменения през последната година – нито като активност, нито като възнаграждение. Наблюдават се промени, произтичащи от инфлацията на заплатите, но това засяга основно по-ниски позиции.

Интересно е, че позицията на директор човешки ресурси става все по-ценна, тъй като в днешно време е от решаващо значение да се поддържа целостта на екипите и следователно - бизнесът. Възнаграждението надминава нивата на средната заплата при директорите маркетинг и верига на доставки и продължава да расте. Тенденцията се движи предимно от технологичния и производствен сектори, но предизвикателствата по привличане, задържане и преквалификация на хората стават толкова обострени, че правят познанията и експертизата в областта все по-ценни навсякъде.

Дата: 26.03.2019

Източник: Кариери

Прочетено: 4586