Дата: 10.07.2019

Източник: БСК

Прочетено: 1531

На 93-годишна възраст ни напусна инж. Иван Пехливанов - дългогодишен председател на Българска индустриална стопанска асоциация (БИСА), днес Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес.

Инж. Иван Пехливанов поставя основите на днешната БСК и постига признанието ѝ на национално и международно ниво. През 1980 г. става заместник-председател на БИСА, а от 1986 г. до 1990 г. е неин председател.

Екипът на БСК поднася искрени съболезнования на опечалените близки! С кончината на инж. Пехливанов се поставя краят на една епоха в новото икономическо развитие на България. Той не само бе “Свидетел на историята”, но и неин създател в най-динамичните години.

Дълбок поклон!

Траурната церемония ще се състои на 11 юли, четвъртък, от 14:30 ч.,
в църквата „Възнесение Господне” срещу Румънското посолство.

 

Иван Пехливанов е роден на 26 юни 1926 г., в ямболското село Воден. През 1951 г. завършва Висшия машинно-електротехнически институт в София. Започва работа като конструктор, а впоследствие е проектант. Известно време е главен специалист в Комитета по промишлеността, директор на проектанския институт „Машелектропроект“ и генерален директор на научно-производствено обединение „Технология на металите“. През 1968 г. става заместник-министър на машиностроенето, а след това и председател на Комитета по леене и пластична обработка на металите. През 1980 г. става заместник-председател на БИСА, а от 1986 г. до 1990 г. е неин председател. Над две години е председател на Централен кооперативен съюз.