16.07.2019

Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми.

Обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, предупреди експертът

Ние сме в ситуация на един IT Чернобил. Това каза в предаването "Тази сутрин" експертът по киберсигурност и председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (член на БСК) - Ясен Танев по повод информацията за хакерска атака върху базата данни на НАП.

Хакерите съобщиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции. Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите и така през него е източено съдържанието на над 110 бази данни.

Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми, обяви Танев. Той лично е открил и себе си в този масив. Има данни за съдии и прокурори.

"Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни", коментира експертът.

Той призова държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило, също да работят с експертите по киберсигурност от частния сектор.

Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран, каза още Танев.

Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек, категоричен е, че тя е добре планирана.

Вижте повече във видеото!

Дата: 16.07.2019

Източник: БТВ

Прочетено: 1385