23.09.2019

Председателят на БСК Радосвет Радев ще участва в бизнес делегацията, която придружава министър-председателя на РБ Бойко Борисов при неговото официално посещение в Република Корея, в периода 24-27 септември 2019 г.

Визитата на българския министър-председател Борисов се провежда в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 г. Това е първото посещение на български министър-председател в Република Корея. Целта на посещението е разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.

На 26 септември, от 13.30 до 16.00 ч., ще се проведе двустранен бизнес форум, чийто домакин от корейска страна ще бъде Корейската търговско-промишлена палата. По време на бизнес форума ще бъдат подписани няколко двустранни меморандума за икономическо сътрудничество. Предвижда се и провеждане на Networking Reception с двустранни срещи. От 19.30 часа бизнес делегацията е поканена на вечеря, с домакин Корейската индустриална камара, в която ще участват от корейска страна представители на основните работодателски организации и големи корейски компании.

Високите технологии, иновациите и развойната дейност ще бъдат сред акцентите, по които в рамките на визитата ще се обсъждат възможности за задълбочаване на сътрудничеството. Други сфери с потенциал за развитие са туризмът, транспортът и инфраструктурата, информационните и комуникационните технологии, образованието и отбраната. Наред с обсъждането на стъпките за развитие на търговско-икономическите връзки между България и Република Корея, настоящата визита дава възможност да бъде обменен и опит по редица теми. Такива примери са - енергетиката, с оглед на позицията на Република Корея на един от големите вносители на втечнен природен газ в света, както и екологията и опазването на околната среда, към които и двете страни се отнасят с голямо внимание.

Република Корея е единствената държава в Азия, с която ЕС има сключени споразумения за партньорство и сътрудничество, за свободна търговия и за сътрудничество в управлението на бедствия и кризи. ЕС е трети по обем търговски партньор на Република Корея и втори по големина пазар за стоки от тази страна след Китай, както е и най-големият чуждестранен инвеститор в Република Корея.

В рамките на визитата делегацията ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“ в гр. Хуасонг, както и Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул.

В официалната делегация участват още заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Дата: 23.09.2019

Източник: БСК

Прочетено: 8250