12.10.2019

Председателят на БСК Радосвет Радев изпрати поздравителен адрес до ръководството на най-старата и най-голяма научна институция у нас, която е член на БСК

На днешния ден преди 150 години е създадена Българската академия на науките. Тя е най-старата и най-голяма научна институция в страната, основана девет години преди Третата българска държава. Сред основателите на Българското книжовно дружество са възрожденците Марин Дринов, Васил Друмев, Гаврил Кръстевич. Кръглата годишнина се отбелязва и с тържествен концерт в Националния дворец на културата, на който присъства президентът Румен Радев.

В деня на годишнината Българската академия на науките отвори за безплатни посещения музеите си и Богатническата градина. Археологическият и Природо-научният музей се изпълниха с родители и деца.

Честванията на 150-тата годишнина започнаха още на 2 октомври с представяне на изложби, научни постижения, ценни книги. Именно на днешната дата, обаче, на 12 октомври, в румънския град Браила през 1869 година е създадено Българското книжовно дружество, чийто приемник е БАН. Сега в Академията работят около 6000 души.

Днес академици и член-кореспонденти се срещнаха с чуждите учени, дошли да почетат годишнината. БАН поддържа връзки с повече от 50 подобни научни институции.

БАН е един от най-дългогодишните членове на Българската стопанска камара. По повод годишнината от основаването на Академията, председателят на БСК Радосвет Радев изпрати поздравителен адрес до акад. Юлиан Ревалски, в който се казва:

УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК РЕВАЛСКИ,

От името на ръководството на Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и лично от свое име бих искал да поздравя Вас и уважавания екип на Българската академия на науките по повод 150-годишнината от основаването на Академията.

Най-старата и най-голяма научна институция у нас, основана девет години преди Освобождението на България, в продължение на век и половина е достоен следовник на своите основатели. Вече 150 години възрожденският дух не напуска Българската академия на науките, приютила цвета на научната мисъл у нас.

Неписан закон е, че когато държавата престане да поощрява научното познание, разцъфва псевдонауката. Въпреки превратностите на времето, хилядите работили и работещи в БАН успяха да съхранят най-ценното за развитието на една нация – нейните научни и културни устои.

Благодарение на Вашите усилия в областта на фундаменталните и научно-приложни изследвания, страната ни е част от световната карта на научните достижения. Трудът Ви стои в основата на успехите на електронната промишленост в България, ядрената енергетика, роботиката, космическите изследвания и други високотехнологични икономически сектори.

Вие ни вдъхвате вяра, че една малка страна на Балканите може да е не само потребител, но и да генерира нови идеи, продукти и услуги, и активно да развива високотехнологичните дейности. Доказателство за това са съществуващият вече 18 години Център за върхови постижения в областта на ИКТ и Центърът за суперкомпютърни приложения с най-мощната компютърна инфраструктура за Югоизточна Европа.

За нас е чест и гордост, че Българската академия на науките е член на Българската стопанска камара. Съвместните ни дейности датират от дълги години. През 2007 г. в БCK бe yчpeдeн Cъвeт зa иĸoнoмичecĸo paзвитиe, oглaвявaн oт тогавашния диpeĸтop нa Инcтитyтa пo мeтaлoзнaниe акад. Cтeфaн Boдeничapoв, който днес е член на УС на Българската стопанска камара. Целта на Cъвета още тогава бе дa cъздaдe пoдxoдящитe ycлoвия зa установяване на работеща вpъзĸa мeждy науката и бизнеса.

Дълбоко се надявам дългогодишното ни партньорство да продължи и занапред, в търсене на пресечните точки между науката и бизнеса, като заедно търсим и намираме повече възможности за развитие на високотехнологични производства, които да повишат конкурентоспособността на българската икономика.

Nam sine doctrina vita est quasi mortis imago!

 

С УВАЖЕНИЕ,

РАДОСВЕТ РАДЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БСК 

Дата: 12.10.2019

Източник: БСК

Прочетено: 2475