20.11.2019

Инициативата е част от дейностите за превенция сред подрастващите и насърчаване на спортната активност на децата, като алтернатива на вредните навици.

Състезания от националната кампания ,,Спортът е по-добрият начин децата да пораснат" на Съюза на пивоварите в България (СПБ) и Главна дирекция "Национална полиция", МВР се проведоха във Видин, където ученици от шест видински училища премериха сили в няколко щафетни дисциплини. Инициативата е част от дейностите за превенция сред подрастващите и насърчаване на спортната активност на децата, като алтернатива на вредните навици.

На откриването на ученическата надпревара присъстваха кметът на община Видин Цветан Ценков, заместник областният управител - Анжело Методиев, директорът на Областната дирекция на МВР, Видин - ст. комисар Петър Коцин, представители на общинските структури, директори на училища, спортни клубове и др. Областната дирекция във Видин е четиринадесетата областна структура на МВР, която е домакин на подобно състезание.

,,Целта на кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ е да минем през всички 28 областни града на България. Искаме чрез спорта да научим децата не само да не експериментират с алкохол, но и да им покажем, че вместо да прекарват толкова време пред телевизора, компютъра и смартфона, е по-приятно да бъдат в спортните зали и на игрищата - да спортуват.“, обясни инспектор Зорница Шуманова, инспектор в ГДНП и член на Националния съвет по превенция. Тя допълни, че „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ се отчита пред Министерски съвет в рамките на Стратегията за превенция на престъпността.

Приветствие към участниците в състезанието и към организаторите отправи кметът на община Видин - Цветан Ценков. Той подчерта, че се радва на възможността да присъства на подобно събитие, което обединява в себе си важни цели впо насърчаването на децата да спортуват и е доказан способ на превенция на вредните навици сред подрастващото поколение.

„Програмата, която реализираме заедно с МВР е един прекрасен модел какво означават институционалните партньорства в областта на социалната отговорност и на превенцията. Това са добри практики, които са от полза за всички.“, подчерта на свой ред Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. 

Ученическите отбори премериха сили в пет щафетни игри, показвайки бързина, сръчност, много енергия и воля за победа.  Много емоции предизвика и приятелския футболен мач между децата от футболен клуб „Пегас спорт“ и представителния отбор на полицията във Видин „Видапол“. Победители в надпревата станаха малките футболисти от „Пегас спорт“, което допринесе още повече за емоционалната атмосфера в залата. Всичките над 100 участника в спортния празник, получиха подаръци и медали, а всеки от отборите беше награден с купи, грамоти и спортни принадлежности. 

Дата: 20.11.2019

Източник: Съюз на пивоварите в България

Прочетено: 2234