07.01.2020

Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, в предаването „В развитие“ .

Обемът на онлайн търговията в България за миналата година е 1.75 млрд. лв. Това съставлява 1,67% от брутния вътрешен продукт на България. Това каза Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Средно на година българският потребител отделя около 946 лв. за онлайн покупки“, посочи Найденова, като коментира данните на базата на анализ за 2019 г. на асоциацията. Тя посочи, че през изминалата година онлайн търговията у нас продължава силния си растеж, като се очаква сегментът да нарасне с около 30% на годишна база.

Според Найденова причината България все пак да е на дъното на класация в Европа за дела на потребителите, пазаруващи онлайн, е по-слабото проникване на интернет у нас, както и развитието на пазара като цяло. „България тръгва от по-ниска база, но перспективите пред нея са големи“.

„87-88% от онлайн купувачите у нас купуват от български магазини“, отбеляза гостът. Тя добави, че 32-33% от потребителите купуват от онлайн магазини в Европейския съюз, а 17.2% купуват от магазини извън блока.

По думите на госта регулациите и директивите, валидни за ЕС, но не и за електронните търговци от Далечния изток или Америка, понижават конкурентоспособността на българските търговци.

„В момента българските онлайн търговци имат незавидно и неконкурентно предимство, защото останалите търговци не спазват нито една от регулациите, към които те се придържат“.

Гостът обаче смята, че българските онлайн магазини имат голям потенциал. Тя отбеляза, че вече има и много успешни примери на магазини, които са стартирали у нас и в последните години са се развили на още няколко големи европейски пазара.

„В скоро време ще видим лидер в един от сегментите на пазара, който ще бъде българска фирма“, заяви Найденова.

Вижте целия разговор във видео материала.

Дата: 07.01.2020

Източник: bloombergtv.bg

Прочетено: 3054