19.01.2020

Австрийските компании, които работят в България, са все по-негативно настроени за перспективите си у нас, като причината е влошаващата се бизнес среда. Това показва проучване, проведено в края на 2019 г. от Австрийското търговско представителство.

Докато в началото на 2019 г. 31% от общо анкетираните фирми са очаквали подобрение на бизнес климата, то в края на годината делът им е спаднал на 16%. Други 60% пък отговарят, че през годината не са усетили подобрение на условията за бизнес, въпреки хвалбите на правителството за намаляване на регулациите и бюрокрацията.

"Най-голямото предизвикателство на българския пазар е ниската квалификация на кадрите, след което недостигът на кадри въобще. На трето място се нарежда лошата инфраструктура, а на четвъртото – ниската производителност на работната ръка", коментира съветникът към посолството на Австрия в страната ни Улрике Щрака. "Австрийските компании в България са готови да обучават работници, но те просто не достигат", добави тя. Освен това много от кандидатите за работа нямали базови трудови навици. "Дефицити" имало и сред тези със средно и висше образование, защото в България не се преподавало как да се мисли самостоятелно и логично, така че даден проблем да се реши от начало докрай, посочиха австрийските предприемачи.

Наред с това по-голямата част от австрийски компании (50 от общо 88 анкетирани) са отговорили, че искат по-сериозни мерки в борбата срещу корупцията и престъпността. Те настояват и за повече правна сигурност и политическа стабилност. 28 от анкетираните фирми са се оплакали от непрозрачност при обществените поръчки.

Австрийският бизнес поставя и до болка познати проблеми - закони, които се променят ден за ден, без консултации с експерти, представители на бизнеса и на самото общество. "Определени законови решения се взимат прекалено бързо, без достатъчно време за анализ на въздействието им, като например тарифите за тол системата - срокът за обществено обсъждане на последния вариант на тарифата изтича на 12 февруари, а новата система трябва да заработи от 1 март", посочи Мариета Григорова, управител на компанията за логистика и спедиция Gebrüder Weiss. За кадрите в България Григорова коментира, че всеки работодател би предпочел да плаща 2000 лв. заплата на един служител, а не по 800 лв. на трима. "Но просто няма достатъчно ефективно работещи кадри, които да заслужават по 2000 лв. заплата", посочи управителят на Gebrüder Weiss.

От JAF Bulgaria изразиха недоволство от бавното изграждане и подобряване на инфраструктурата. "Развитието на инфраструктурата в дадени райони значително изостава от развитието на бизнеса. Изобщо не са приятни ситуациите, когато камион спука гума заради лош път, блокира движението и трябва да се измислят алтернативни маршрути", обясни Анна Кирилова, директор на JAF Bulgaria.

И австрийските компании са силно затруднени от новите изисквания за касовите апарати и софтуерите за управление на продажбите. "Ние работим изцяло на светло и новата наредба не ни плаши. Притеснява ни това, че тя е трудно разбираема и затруднява компаниите да я прилагат", обясни Кирилова.

Дата: 19.01.2020

Източник: в. Сега

Прочетено: 2931