04.02.2020

Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, Бизнес старт, 04.02.2020

Вече имаме официално отложени бизнес посещения от представители на търговските камари на Китай. Едно от тях беше заявено посещение от група в Пекин, които имат интерес към България. Това каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

По думите й, когато се успокои обстановката, вероятно тогава ще се възстановят пътуванията. 

Един от секторите у нас, които ще пострадат от разпространението на коронавируса, е туризмът. 

"Сегашната ситуация забавя инвестициите от Китай. Туризмът ще понесе загуби, но той не е толкова развит, колкото искаме, в това отношение сме добри бенефициенти", смята тя. 

Относно директната самолетна линия България - Китай тя е на мнение, че в близките месеци трябва да забравим за тази линия. 

Има и положителни новини за Orient International Holding - китайската компания, която планира сериозни инвестиции у нас, ще направи огромен парк с градини, посветени на различни държави, разказа Дончева. Проектът предвижда да се започне с градини, посветени на страните от Г-20, но макар България да не е част от групата, ще направят изключение и ние ще имаме розова градина в страната. 

"Обезпокояващото в момента, е че самите търговци са напуснали Китай заради коронавируса".

Чужденците са напуснали града, в който камарата има административен офис. 

"Град Уи е блокиран, той е огромен експортен център, паниката е голяма. Това е т.нар. пазар на дребните стоки, целият свят ходи да пазарува. Този град има и постоянен изложбен център, който е затворен сега и това ще продължи до 21 февруари", разказа Дончева.

По думите й търговци от целия свят са засегнати. Но те са предвидили февруари традиционно като месец, в който не се случва търговски стокообмен, обясни експертът.

"Но сега няма как да бъдат транспортирани стоки от Китай към Европа", каза Дончева. 

Гледайте целия разговор във видеото

Дата: 04.02.2020

Източник: www.bloombergtv.bg

Прочетено: 3892