21.02.2020

Годишната инфлация в България, изчислена според хармонизираните за ЕС методология и дефиниции, се е ускорила до 3.4% през януари, показват данните на Евростат.

Годишната инфлация в България, изчислена според хармонизираните за ЕС методология и дефиниции, се е ускорила до 3.4% през януари, показват данните на Евростат. Така страната ни се нарежда на пета позиция по отношение на поскъпването на цените на дребно спрямо съответния месец на предходната година.

Данните показват, че януари е четвъртият пореден месец, в който средните цени в България нарастват с ускоряващ се темп. Припомняме, че по-рано този месец Националният статистически институт (НСИ) публикува данни за Индекса на потребителските цени, който мери инфлацията според различна методология, който нараства с 4.2% на годишна база.

Като цяло годишната инфлация в Европейския съюз е 1.7% през януари 2020 г. и 1.6% през декември. Годишният темп в еврозоната е 1.4% през януари 2020 г. и 1.3% през декември.

Най-ниските годишни нива са регистрирани в Италия (0.4%), Кипър (0.7%), Дания и Португалия (0.8%). Най-най-високите проценти са регистрирани в Унгария (4.7%), Румъния (3.9%), Чехия и Полша (и двете 3.8%).

В сравнение с декември месечната инфлация спадна в пет държави членки, остава стабилна в пет и се повишава в осемнадесет.

През януари най-големият принос към годишния темп на инфлация в еврозоната е от услугите, следвани от храни, алкохол и тютюн, енергия и промишлени стоки.

 

Дата: 21.02.2020

Източник: www.economic.bg

Прочетено: 2891